Се прашувате како ќе изгледа светот во 2040 година? Ќе имаме неколку партнери, тешко дека ќе има секс и ТИЕ ќе дојдат!

3 јуни, 2020
Naslovna

Футуролозите веруваат дека светот ќе се промени во наредните две децении. Асексуалноста ќе се охрабрува, ќе се води љубов со роботите и луѓето ќе бидат многу осамени.Како ќе изгледа светот во 2040 година? „Футуролозите“, писателите и научниците кои се занимаваат со дигиталните технологии се обидоа да одговорат на ова прашање. Времето ќе покаже дали тие се во право.

Кејт Џулијан, уредник на Атлантис. смета дека за две децении луѓето ќе имаат само неколку сексуални партнери, многу малку секс во текот на животот и дека претежно ќе апстинираат  или ќе водат љубов со роботите. Асексуалноста кај луѓето ќе биде прифатена како нормално однесување, дури и ќе биде охрабрена. Во целата човечка историја, ова ќе биде најдобро време за соло-луѓето. Сексот во виртуелна реалност ќе биде секојдневна појава. Стапката на наталитет ќе се намали, а луѓето ќе бидат многу осамени.

Осаменоста и асексуалноста ќе бидат охрабрени!

Ова предвидување за „сексуална рецесија“ е многу логично, затоа што кога ќе се споредат сегашните и претходните генерации, се постигнува ист заклучок. Пред две децении, мал број луѓе на возраст од 35 години беа без брак и партнери.Ен Ксјао Мина, технолог и истражувач на Харвард, верува дека светот ќе биде поделен меѓу двете супер-мрежи кои ќе ги контролираат луѓето. Значи, сè ќе се одвива според строго утврдени правила. Ќе има малку поголема слобода на една мрежа, но животот насекаде ќе се одвива онлајн,преку Интернет. Таа верува дека овие две мрежни супер-мрежи, како поранешниот биполарен свет, ќе ги задржат луѓето во постојан страв од војна, уништување и смрт.

Целиот живот ќе се одвива преку Интернет, а две глобални интернет мрежи ќе бидат во војна!

Пол Форд, генерален директор на дигиталното студио „Постлајт“ , е убеден дека се ќе биде компјутеризирано! Тој вели дека сите „мали ритуали“ ќе исчезнат, како правење кафе или куцање билет во јавниот превоз, затоа што сето тоа ќе биде дигитализирано. Тој верува дека големите компјутерски компании сепак ќе постојат тогаш, но тие ќе се борат да продадат работи кои на луѓето повеќе нема да им бидат потребни. Луѓето буквално ќе мислат дека ќе добијат сè што сакаат.А камерите ќе бидат многу евтини и ќе го следат нашиот наш чекор, што е многу страшно – посочува Форд.

Насекаде ќе има камери и тие ќе ги следат нашите лица!

Миси Камингс, директор на „Хумана и автономна лабораторија“, верува дека авионите ќе бидат управувани од страна на роботите, особено карго-транспортот. Исто така и курирската служба ќе ја вршат роботите, но автомобилите нема да бидат контролирани од вештачка интелигенција уште долго време.Бруно Макиас, поранешен португалски министер и автор, вели дека Кина била понижена во 20 век, а во 21-ви ќе се одмазди на сите. Ќе се реализира глобалниот проект „Нов пат на свилата“ и целиот свет ќе биде една голема Кина.