Случајно откритие. Непроценлива купола со злато која никој неможе да ја украде

25 мај, 2020
1

Во државата Madhya Pradesh, четириесетина километри од престолнината Bhopala, се наоѓа Sanchi – најдобро сочуваниот комплекс на столбови во цела Индија, кои всушност се и најстарите камени градби во земјата. Недалеку од градот Vidishe, во кој некогаш поминувале каравани, се наоѓа овој идиличен крај кој денес го посетуваат многу туристи.

Столбовите се најзначајниот облик на будистичката архитектура. Овој реликвијар или место каде се чуваат свети остатоци е поставено на древни погребни ридови.  Во будистичката традиција стои верувањето дека најважните воени племиња ги поделиле меѓу себе остатоците од Буда. Недолго по неговата смрт, за време на будистичкиот цар Ашоке, на светите остатоци биле изградени првите десет столбови.

Столбовите преставуваат доказ за постоењето на Буда и ослободувањето од кругот на живеењето и умирањето, а многу будисти сметаат дека ова свето место има посебна енергија. Ритуалите и церемониите во Sanchi не биле реткост.

Скоро заборавените но сочувани столбови, сосема случајно ги пронашол генерал Тејлор во почетокот на 19тиот век. Неговото откритие се прочуло кај ловците по злато кои украле се што можеле. Требало да започне повеќе од педесет години за да започне обновата.

Главниот столб е висок 19 метри и широк 40, а во близината се наоѓа и помала градба. Столбот го краси купола која симболизира небо што ја покрива земјата, додека пак средишниот столб ја претставува космичката осовина. Околу кружната тераса, будистите денес кружат во правец на стрелките на часовникот.

Sanchi е омилено место на историчарите, на архитектите како и на љубителите на древната уметност. Столбовите ги красат различни облици, статуи и резби како и оние изработени од слонова коска во чест на воените племиња на Буда. Јавачи на коњи, прикази на добри духови, слонови со шест слонови коски и идеали за женската убавина се само дел од бројните прикази и симболи кои можат да се забележат на ова единствено место.