Јелена Џоковиќ призна пред сите: Се обидував да се натпреварувам со Ноле, се што правев беше невидливо!

15 мај, 2020
jelena

Сопругата на најдобриот тенисер на светот, Јелена Џоковиќ, зборуваше за работи за кои досега нема зборувано. Во разговорот со новинарот Греам Бесинџер, Јелена зборувала за семејството, бракот, но и за некои работи кои ги преживеала пред да се омажи за Новак Џоковиќ.


“Му требаа деца за да научи да биде трпелиив. На децата им треба многу време, а тој го нема. Балансот што децата го донесуваат во неговиот живот е добар. Ќе биде храбар од мене да го кажам ова пред милиони, но се обидов да се натпреварувам со Ноле. Мислев дека не добивам доволно признанија колку што заслужував, без да се види мојата работа затоа што сè се одвива во позадина. Се што правам беше невидливо. Жените немаат многу простор да зборуваат, да покажат и има стереотипи за жените на спортисти, како треба да изгледаме и да се однесуваме “, рече Јелена и продолжи:


“Јас не спаѓам во тој стереотип и се радувам на тоа, но тие ме осудија поради тоа. Треба да ме интересира модата, треба да ме интересира како изгледам. Нема ништо лошо во тоа, но тоа не ме инспирира. Затоа морав да го измислувам моето место и тоа се претвори во натпревар затоа што сакав да докажам дека можам да бидам повеќе од само девојка, само сопруга на познат спортист. Порано бев повредена што сум препознаена само како негова сопруга, сега тоа го носам со гордост “, објасни сопругата на првиот рекет во светот и откри некои работи од нивната врска.


“Секоја пречка со која се соочуваме секогаш нè зајакнува. Ние сме страсни, што доведува до несогласувања. Во моментов сум посветен на мајчинството и сум многу забавена, додека тој сака да биде активен. Тој сака да патува, да прави сé но јас го предупредувам дака имаме две деца, дека треба да се прилагодиме на нив “, рече Јелена и додаде дека сфатила дека сака живот што ке има смисла:


“Не сакам да работам работи затоа што мислам дека треба да ги направам и немам друг избор. Сега знам дека имам избор. Сега работам на своето тело затоа што сакам да имам енергија да живеам со сèбе и тоа да има значење. Дознав за Новак дека тој тоа веќе го прави. Тој е одличен во тоа како се грижи за себе. Порано мислев дека е себично, но сега сфаќам дека не е така, сите треба да го сториме тоа. Само што почнав да учам како да се грижам за себе. Само кога се грижиме за себе имаме што да понудиме на другите “, заклучи Јелена.