За неа велат дека има најтемна кожа на цел свет, а таа е пресреќна за тоа!

15 април, 2020
crna

Манекенката Нијаким Гатвек од Јужен Судан ја обожава бојата на нејзината кожа и не страда од дискриминација.

Затоа кога возач на Убер во една прилика ја прашал дали ќе ја осветли кожата за 10.000 долари, не можеше да се воздржи, а да не се насмее.

Потоа, таа престана да се смее и фантастично одговори: „Зошто на некогаш би го избелила овој прекрасен меланин?“

Аплауз!

Сепак, далеку од тоа дека ова било единствен случај. Оваа 24-годишна модна икона од Јужен Судан има полни раце работа за рушење на бариерите на различноста со ширење позитивност за убавината каде и да е.

Убавината е во окото на гледачот. Моето чоколадо е елегантно. Како она што го презентирам. МаМа Африка. Моите корени одат длабоко!

Тие ме прашуваат: „Нијаким, дали си навистина толку црна?”, а јас ги прашувам што значи тоа толку црна.

Не само што зборува гласно и јасно за разновидноста на модната индустрија, таа брзо стана глас на правата на црнците ширум светот.

„Погледот со кој ќе ги почастите кога ќе ви кажат дека сте убави на црнкиња… Црните жени се сè, не само црни“

Нејзиниот нов надимак е Кралица на црното!