„Taarof“: Лажна љубезност поради која може да ви профитирате во Иран

16 мај, 2020
iran

Иранците се меѓу најљубезните нации во светот. Но, не е лесно со нив, затоа што гостинот никогаш не е сигурен дали домаќинот навистина сака да му угоди, или е лажно љубезен.

Во областа на Персија и денешниот Иран, постои стар обичај наречен „taarof“. Најлесно може да се опише како лажна љубезност, кога членовите на општеството се должни да покажуваат почит кон друго лице ветувајќи ридови и долини, односно со нудење на услуги за кои се надеваат дека никогаш нема да бидат прифатени.

Да ја земеме за пример ситуацијата кога ќе влезете во такси, и за прв пат го гледате возачот. Однапред договорете се за цената на транспортот, но кога тој ќе ве однесе на посакуваната дестинација, тој ви кажува дека не треба да плаќате ништо. Вие се побунувате, но тој останува со својата одлука. Збунети, излегувате од возилото и не знаете дали сте згрешиле.

Возачот, всушност, очекувал да бидете поупорни во плаќањето на неговата услуга. Културата на taarof диктира да понудите или одбиете услуга најмалку три пати, по што формата е задоволена, а потоа можете слободно да го искажете своето мислење, односно да побарате пари или да платите за одредена услуга.

Taarof е поизразен кај луѓето кои не се познаваат добро, додека во пријателски, деловни или романтични врски е исклучително редок. Иако овој обичај е генерално позитивен чин, тој може да се злоупотреби, односно да се користи за добивка на поединци. Пред да започнете да планирате бесплатни возења и сместување во Техеран, треба да знаете дека збогатувањето на штета на нечија љубезност во иранското општество се гледа со многу презир.

Интересно е што Иранците се сметаат за една од најљубезните нации во светот. Тие се подготвени да го понудат својот гостин со последното парче храна во куќата за да го задоволат, што може да предизвика сомнеж кај туристите затоа што тој не е сигурен дали домаќинот навистина мисли така, или е само лажно љубезен.