Уметнички дела со мистериозни пораки: Овие 6 тајни се кријат на познатите слики!(ФОТО)

13 мај, 2020
вецера

Не е се како што изгледа. Уметничките дела на најголемите сликари кријат неверојатни пораки.

1.Мона Лиза

Тајната на славното сликарство е всушност скриена во нејзините очи. Буквите и симболите во нејзините очи се видливи под лупа и секако е порака, тврдат експертите.

Енигматската насмевка на Мона Лиза, познатиот портрет на Леонардо да Винчи, ги воодушевуваше историчарите на уметност со векови. Со помош на лупа е откриено дека во нејзините очи е скриена мистериозна порака, напишана во мали броеви и букви, кои сега се обидуваат да ги дешифрираат.

2.Тајнатата вечера

Уште една слика на Да Винчи што е контроверзна со векови. Според историчарите, тој се обидел да укаже дека Исус бил смртен. Покрај тоа, еден истражувач верува дека ја открил причината зошто не поставил ореол над главата на Исус и неговите ученици. Според истражувачот, ова било изоставено за да се покаже дека Исус бил обичен смртник и се верува дека Марија Магдалена седи до Исус.

3.Вести за жртвување

Научниците со помош на зрачење го пронајдоа потписот на Гоја којшто се криел во долниот десен агол на сликата.

4.Тревник

Во 2008 година, истражувачки тим од универзитетот Делфт открил мистериозен портрет на жена која се криела во сликата на „Водачот“ на Ван Гог. Со користење на ренгенска постапка,која го мери хемискиот состав на пигментите, истражувачите успеаа да го пронајдат скриениот портрет.

5.Стариот гитарист

Ако ја погледнете внимателно сликата, ќе забележите дека позади главата на човекот кој е во преден план, може да се забележи уште една глава. Користејќи инфраред технологија,истражувачите открија уште неколку силуети под сликата. Објаснето е дека Пикасо немал доволно пари за нови платна, па затоа сликал слика преку слика.

6.Гоја и Џозеф Бонапарта

Во 1823 година, шпанскиот уметник Гоја наслика портрет на Дон Рамон Сату, врховниот судија на Шпанија. Истражувачите, 200 години подоцна, откриле дека под тој портрет се наоѓа позначајна фигура од Џозеф Бонапарта, а тоа е братот на секуларниот император Наполеон.