Во пресрет на 13-годишнината од смртта на Тоше Проески, болното прашање конечно беше решено!

15 октомври, 2020
тоше

Омилениот македонски пејач прерано го напушти овој свет, а неговото вечно почивалиште беше импровизирана гробница со години.
Македонскиот пејач Тоше Проески (1981-2007) почина во сообраќајна несреќа на 16 октомври 2007 година, а сеќавањето за него сè уште не згаснува.

Имено, младиот пејач прерано го напушти овој свет – на 27-годишна возраст, а неговото вечно почивалиште беше импровизирана гробница со години.

Сега, конечно пристигнуваат добри вести од Крушево, а болното прашање е во тек…се завршува – „вечната куќа“ на Тоше, достојното место каде што почива.

Вечното почивалиште на поп-иконата и нашиот сограѓанин Тоше Тодор Проески беше неостварен сон на многу фанови и посетители на Крушево. Нашата цел беше да го изградиме тој вечен дом, а тоа значи многу за нашата општина и за нашата држава. Тоше Тодор Проески е поп-икона не само во Крушево, тој е амбасадор на Крушево, амбасадор на нашата земја и покажа како да се заштити и одбрани нашата земја – рече градоначалникот на Крушево, Томе Христоски.
Тоше сè уште почива во импровизирана гробница, а наместо надгробна плоча, има дрвен крст опкружен со неговите фотографии, цвеќиња и цртежи што му ги оставија навивачите, сите покриени со пластичен капак.

Активностите веќе беа при крај со околу 2019 година, а во октомври започнавме со градење на гробницата. Оваа година, следниот месец, очекуваме да одбележиме изградба на достоен дом на нашата вечна поп-икона по повод 13-годишнината од неговата смрт – изјави неодамна Христоски.

Фановите сè уште доаѓаат на гробот на починатиот пејач.

Скоро милион посетители во претходните девет години. Поради вонредната состојба што го зафати светот оваа година, би рекол дека посетеноста е ограничена на Македонци и посетители од најблискиот регион – рече Надица Талеска од Спомен куќата на Тодор Проески.

Просторијата во која спиеше Тоше е сè уште недопрена
Манастирот, за кој Тоше помогна да се изгради, во кој често спиеше, исто така се реновира, а сеќавањата за него се чуваат во срцата на многу Балканци.

Просторијата во која спиеше Тоше беше недопрена. На стотина метри е поставен крст, за чест на Тоше.