Ако ги имате овие симптоми – жал ни е, но алергични сте на оргазам!

26 јуни, 2020
Zabrinut-par

Врвот на сексуалниот чин е оргазамот.
Се разбира, повеќето парови се стремат кон тоа, дури и го доживуваат истовремено.

Не е неопходен, но дава одлично чувство.
Но, за оние кои страдаат од синдром на пост-оргазмични заболувања (POIS), ова уживање е ублажено со симптомите – екстремна вознемиреност, слабост, исцрпеност, затнат нос, пецкање на очите, тешкотии во концентрирање и раздразливост.


Студија објавена во списанието Urology Case Reports, детално го опишува искуството на 25-годишен маж, кој страдал од необична состојба, што вклучувало застрашувачка ејакулација и минимална сексуална активност, вклучително и мастурбација, за да се избегнат симптомите што може да се појават веднаш. по оргазмот или два – три дена подоцна.


Тие често траат до две недели.

Откако видел неколку слични медицински случаи на Интернет, тој спровел on line истражување и пробал диети и додатоци во исхраната, а потоа му било утврдено дека има недостаток на тестостерон и денес успешно се лекува со хормонска терапија.

Студијата наведува дека не е познат бројот на пациенти со ПОИС и тешко е да се утврди, бидејќи веројатно е дека пациентите нема да побараат медицинска помош, а повеќето од нив не се ни свесни дека постои овој синдром.
Иако третманот функционирал во случајот, сè уште нема познат лек за ПОИС, а медицинските експерти сè уште не можат целосно да разберат зошто се случува тоа.