АМЕРИКАНСКИТЕ НАУЧНИЦИ ПОТВРДУВААТ: Ова е знак за препознавање на асимптоматски носачи на корона вирус!

26 септември, 2020
да

Клиничките манифестации на Ковид-19 неодамна станаа помалку изразени или целосно отсутни кај деца и адолесценти. Овие лица заразени со корона се нарекуваат асимптоматски случаи.

За разлика од вообичаените симптоми – треска, кашлица, треска, губење на чувството за мирис и вкус, овие заразени луѓе речиси и да немаат знаци на болест. Барем не се забележува на прв поглед.

Една студија во САД се занимаваше со тројца млади пациенти со лезии слични на смрзнатини, кај кои беше дијагностицирана тешка инфекција со коронавирус (САРС-CoV-2). Двајца од тројцата немале други симптоми, но биле носители на инфекцијата.

Лезии на кожата (промени), како што се еритематозен осип, уртикарија и везикули слични на овчи сипаници, беа пријавени кај 18 (20,4%) од 88 пациенти со 19 лица во претходната студија.

Овие симптоми се развиле на почетокот на инфекцијата со корона или за време на престојот во болница и немале никаква врска со сериозноста на клиничката слика.

Во случај на горенаведените тројца млади пациенти, лезиите влијаеле на екстремитетите, особено на стапалата. Прво се појавија во форма на виолетови дамки кои полека се претворија во виолетови лезии, а потоа во плускавци и улцеронекротични лезии, за на крај да се вратат целосно во „нормалната“ состојба. Изгореници и чешање исто така беа некои од промените на кожата.

На 14-годишно момче заразено со корона се појавиле чиреви на нозете. Промените исчезнаа во следните 7 дена.

Заклучокот на научниците е дека кај младите луѓе кои немаат типични симптоми на инфекција со корона вирус, промени во кожата се јавуваат во голем број случаи, но ова секако е теорија што треба подетално да се испита.