Балкански терапевт: „Ние на Балканот забораваме дека партнерот има право да замине“

22 септември, 2020
балкан

Љубомората е природна емоција, се појавува доста рано во детството, некаде кога детето веќе има малку развиени когнитивни способности дури и пред втората година од животот.

Тогаш обично сме љубоморни на нашите први пријатели, играчки … Тоа зборува за љубомора која нè следи цел живот. Нема култура, нема околина во која не се појавува љубомора, но освен природна, постои и патолошка љубомора, тврди брачниот терапевт Гордана Никиќ.

“Кога се чувствуваме како да губиме партнер, се чувствуваме љубоморни затоа што сакаме да ја заштитиме нашата врска некаде и тоа е природниот аспект на љубомората. Завршува да биде малку повнимателен, да посветиме малку поголемо внимание на партнерот. Сепак, во многу ситуации или ирационална љубомора, а тоа е нешто сосема друго “, објаснува Никиќ за„ 150 минути “.

Според неа, кога станува збор за љубомора, ние обично започнуваме од нас самите, затоа што не сме научени да гледаме на поширока перспектива. Обично мислиме дека нашиот партнер не изневерува затоа што сака да ни се одмазди и затоа што има нешто против нас. Обично не е така, луѓето изневеруваат најчесто за себе, имаат некаква желба, своја желба, потреба од слобода и кога ќе дознаат за тоа, тогаш се појавува проблем.

“Љубомората носи посесивност, агресија, гнев, а потоа е некаде рака под рака и со повреда и со омраза. Ние ја разликуваме патолошката љубомора со фактот дека постои психолошко насилство, како што е проверка на телефонот на вашиот партнер, пораки, уцена на вашите партнери. дека не смеат да се дружат, да разговараат со личност од спротивниот пол. Совет до сите што се наоѓаат во оваа врска и да препознаат дека е или веднаш да излезат од таа врска или да инсистираат на советување. “

Многумина не сфаќаат дека ако мешаат и прават сцени, уште повеќе го одвраќаат партнерот од нив.

„Партнерот е пред се’ некој што е слободен, има право да се премисли и да си замине, тој има различни човекови права. Тој има право на приватност. Тоа е она што го забораваме тука на Балканот “.