Белото чоколадо е чиста лага…тоа всушност не е чоколадо

23 август, 2020
shutterstock_102074431_1000x0

Ако сте го поминале целиот живот верувајќи дека белото чоколадо е вистинско чоколадо, би можеле да се разочарате. Оваа храна е една од оние за кои секогаш се расправа. Додека некои ја обожаваат, други не се воопшто фасцинирани од неа. Нема ништо помеѓу.

Ако сте некој кој гордо укажува на бело чоколадо со нивниот омилен вид чоколадо, жалиме да ве информираме дека тоа всушност не е чоколадо.

Конкретно, тоа е класифицирано како чоколаден кондиторски производ, а не чисто чоколадо, затоа што не содржи цврсти парчиња чоколадо. Таа е направена со употреба на мешавина од путер од какао, шеќер, млечни производи, ванила и емулгатор позната како лецитин, пишува „Мирор“.

– Кога зрната какао се вадат од нивните лушпи, ферментирани, сушени, пржени, отворени и отстранети, а лушпите исфрлени, останува само мал дел од чоколадото. Потоа се мелат во паста наречена чоколаден ликер. Чоколадниот ликер може да се подели на парчиња какао кои даваат вкус и путер од какао, ко е масен. Производот мора да содржи парчиња какао за да може да се класифицира како чоколадо, а белото чоколадо има само какао путер, објаснуваат експертите за храна.

Многу луѓе на социјалните медиуми не го криеја своето разочарување од овие информации и заклучија дека „белото чоколадо е чиста лага“.