Еве зошто секогаш треба да го спуштате капакот од тоалетната школка кога пуштате вода!

11 септември, 2020
веце насловна

Луѓето поминуваат во просек три месеци од својот живот во тоалетот. Сакале или не, одењето во тоалет е голем дел од нашето секојдневие, но една хигиенска грешка е многу честа.

Многу луѓе не ја спуштаат даската кога ја пуштаат водата да тече.

Истражувањата покажаа дека кога ќе пуштите вода во тоалетот, фекалните честички и бацилите можат да летаат до четири метри во воздухот. Научниците го нарекоа аеросолот „тоалетно пенкало“, по начинот на неговото ширење.

Ако испуштите вода во тоалетот со подигната даска, сите површини во бањата ќе бидат покриени со бацили. Доволно е да се каже дека ова ја вклучува и вашата четка за заби.

Здравствени проблеми

Не станува збор само за хигиена – не спуштањето на даската исто така го загрозува вашето здравје. Меѓу бактериите што летаат низ бањата, најопасна е Ешерихија Коли, а некои видови на оваа бактерија можат да предизвикаат дијареја и повраќање.

Иако чистењето на сите површини по секое испирање на тоалетот изгледа како решение, не само што ви треба многу време и пари, туку и хемикалиите во средства за чистење често се поопасни од бактериите. Кога се претеруваат со нив, тие можат да ги иритираат белите дробови, очите и кожата.

Овие три правила ќе ви заштедат здравје, пари и време:

1. Секогаш спуштајте го капакот.

2. Чувајте ги четките за заби и другите производи за лична хигиена што е можно подалеку од тоалетот.

3. Ако го користите тоалет, излезете од него додека пуштате вода.