Инсулин диета – Единствен начин на исхрана кој засекогаш ги симнува вишокот килограми!

30 јуни, 2020
table-with-grains-vegetables-fruit-768

Многу луѓе имаат негативен став во врска со инсулинот, бидејќи со бројните болести нивото на овој хормон во организмот се зголемува и луѓето никогаш не можат да го изгубат вишокот килограми, без оглед на тоа колку и да се обидуваат.
Ние ќе ви откриеме како да го одржите вашиот инсулин под контрола и со тоа да ја намалите вашата тежина.

  • Мора да ги елиминирате јаглехидратите и храната со висок индекс на инсулин, така што нема да има ненадејни скокови на хормоните во крвта.

  • Зголемете го времето помеѓу оброците. Најдобрата опција е 4 оброци на ден во мали порции. Не се препорачува јадење почесто од тоа, бидејќи нивото на хормони во крвта се крева после секој внес и трае еден до два часа. Исто така, не го намалувајте бројот на оброците на еден или два, бидејќи во тој случај ќе јадете поголема количина храна и, соодветно на тоа, нивото на хормоните ќе биде повисоко.

  • Периодично гладување. Сето тоа зависи од личните преференции, зависно од тоа колку може личноста да издржи.

  • Кето диета. Оваа диета вклучува отфрлање на јаглени хидрати и консумирање храна богата со протеини и здрави масти.

  • Oва ќе ја зголеми чувствителноста на инсулин, но таквата диета не им одговара на сите, бидејќи главните контраиндикации се:

дијабетес тип 1
болест на тироидната жлезда
висок холестерол
проблеми со црниот дроб
нарушувања на гастроинтестиналниот тракт.