НАЈНОВИТЕ ИСТРАЖУВАЊА ПОКАЖАА: Брзата храна не само што ни го крати животот, туку и нè прави поглупави!

6 ноември, 2020
нездрава храана

Залудно се обидуваме да научиме нешто ново секој ден, менталните функции се ослабени, а еве и зошто

Ако решавате крстозборки и судоку, ако гледате квизови со надеж дека ќе научите нешто ново, важно е да знаете дека секое чоколадо или чипс може да ви наштети во тоа.


Студија спроведена од истражувачи од Универзитетот во Орегон и објавена во списанието „Невронаука“ покажува дека исхраната богата со масти и шеќери може негативно да влијае на „когнитивната флексибилност“ и способноста да се прилагодиме на промените.

Истражувањето е спроведено на лабораториски глувци, кои конзумирале храна со различно ниво на маснотии и шеќер, а потоа морале да поминат низ тестови, како што се лаборатории, за да ги следат промените во нивните ментални и физички функции.

Истражувачите посветиле посебно внимание на бактериите кои се наоѓаат во дигестивниот систем на глувците од секоја контролна група.

„Бактериите можат да ослободат соединенија кои дејствуваат како невротрансмитери, ги стимулираат нервите или имунитетниот систем, а со тоа влијаат на голем број биолошки функции“, објасни Кејти Магнусон, професор на Факултетот за ветеринарна медицина и главен истражувач на Институтот во Линус Паулинг.


За четири недели, менталните и физичките способности на глувците кои конзумираат храна богата со маснотии и шеќер почнаа да се намалуваат, особено кога една или повеќе варијабли се променија. Бактериите во дигестивниот тракт се идентификувани како најважен фактор што влијае на намалувањето на функциите на мозокот.

Луѓето посветуваат поголемо внимание на тој дел од нивното тело од кога било досега. Млечната индустрија го користи терминот „пробиотик“ за да ги привлече оние кои се стремат кон здрав начин на живот, а научниците се повеќе и повеќе внимание посветуваат на илјадниците бактерии кои живеат во дигестивниот систем.

Една од првите студии што ги поврзуваат цревните бактерии со функцијата на мозокот беше спроведена во центарот Гајл и Гералд Опенхајмер.

Три групи жени беа вклучени во студијата, едната конзумираше јогурти со додадени пробиотици секојдневно четири недели, другата јадеше јогурти без пробиотици, а третата не ја смени исхраната.

Групите без пробиотици покажаа слаби резултати на когнитивните тестови, но и на тестовите поврзани со емоциите.

Ова истражување укажува на тоа дека шеќерот и мастите ги менуваат здравите бактериски системи, и тоа е една од причините зошто оваа храна е штетна за нас – тврди Магнусон.