Правилна исхрана: како можеме да ја замениме солта?

1 август, 2020
Annotation 2020-08-01 072125

И дали е тоа навистина потребно?

Солта во моментов се наоѓа во скоро целата храна – а приврзаниците на здравата исхрана повикуваат да се откажување од додавање сол на оброк не само за време на диетата, туку и на дневна основа. Дали е можно да се замени солта и како тоа влијае на здравјето на луѓето?

Дали солта е штетна?

Прво, не секоја сол е уникатно штетна. Солта е штетна затоа што се добива со хемиски третман на морска сол – тоа е чист натриум хлорид. Таквата сол се смета за многу агресивна за организмот, па затоа е подобро да не ја јадете воопшто. Што се однесува до природната сол (морска или хималајска), таа е богата со минерали и железо и не е штетна во разумни количини. Вишокот на сол може да се акумулира во бубрезите во форма на камења, да ја задржи течноста во организмот и да го зголеми крвниот притисок, што е погодно за разни проблеми за организмот.

Вишокот на сол, исто така, негативно влијае на срцето и крвните садови. Ако некое лице веќе има одредена предиспозиција за проблеми со крвните садови и бубрезите, тогаш вишокот сол во голема мера ќе ги влоши. Вишокот на сол во организмот доведува до манифестација на целулит и го инхибира процесот на губење на тежината.

Дали вештачки изведените замени се штетни?

Постојат производи во кои натриум хлоридот е дополнет со калиумови соли и други минерали. Во такви производи, зачини и сушени билки се мешаат со сол за да се добие еден вид арома. Но, како и со солта, важна е измерената потрошувачка на секој ваков производ.

Какви замени има?

Подобро е да се откажете од употреба на хемиски преработена сол и да обрнете внимание на природната сол. Постојат многу природни видови сол. Солта, во зависност од регионот, како и грозјето, има свој вкус и минерализација. Вкусот на солта сè уште е многу зависен од формата на кристалот, така што во некои продавници можете да најдете многу зачини и гурмански соли – сето ова е сосема природен производ. Еден од најчестите видови се розови и црни хималајски соли.

Видот на солта зависи од минералите. На пример, во црната сол минералите се од вулканско потекло. Во Франција, постои познатата сол – fleur de sel, чии кристали многу внимателно се отстрануваат со рака. Оваа сол е исто така одлична алтернатива.

А сос од соја?

Ако навистина сакате да се откажете од употребата на сол или треба строго да се ограничи од медицински причини, солта може да се замени со зачини. На пример, сушен лук во мала количина, зачин кари или мешавина од билки – тие исто така совршено го подобруваат вкусот на храната.

Алтернативно, погоден е сосот од соја, кој содржи минимални количини сол. Совршено го потенцира вкусот на храната, особено затоа што е органски производ. Одлична замена.