Како временските промени влијаат врз нашето здравје: Колку е тоа опасно ?

29 септември, 2020
1927a20535217223beaee8df792288e92ab211e3

Колку пати сте чуле од вашите најблиски дека се чувствуваат лошо поради времето? Замор, несоница, главоболки и гадење се само некои од несаканите ефекти на лошите временски услови. Особено ненадејните промени во времето влијаат на нашето тело.

Во последниве години, времето драматично се промени. Има се повеќе и повеќе ненадејни промени кога за само еден ден температурите паѓаат или растат за 20 степени, а потоа обично ја чувствуваме таа позната тежина. Симптомите и потешкотиите што ги чувствуваме при временските промени се нарекуваат метеоропатија, а луѓето кои страдаат од нив се – метеопати.

Čini vam se da ne možete? Grešite! 👀

Gepostet von Magazin Novosti am Montag, 28. September 2020

Уште во 400 година п.н.е., Хипократ тврдел дека секој што сака да студира медицина мора да ги земе предвид годишните времиња, температурите и квалитетот на водата за пиење – околностите во кои живеел пациентот. Ова исто така значи дека тој верувал дека времето има одредено влијание врз здравјето.

За разлика од оние кои чувствуваат само мали промени, метеопатот, исто како што сугерира името, буквално ќе страда кога одеднаш ќе стане облачно или се појави каква било друга ненадејна промена на времето. Според некои податоци, дури 30 проценти од луѓето се метеопати, а 80 проценти од луѓето тврдат дека чувствуваат промени во телото поради метеоролошките услови.

Науката докажа дека ниту физички, ниту ментално здрави луѓе не се имуни на промените што се случуваат во атмосферата. Чувства на замор, несоница, главоболки, вознемиреност, се најчестите проблеми што се јавуваат поради ненадејната промена на времето.

Постојат неколку групи на пациенти кои се прилично чувствителни на промените на времето. Тие страдаат од ревматизам, астма, нарушувања на срцето, пред се ангина пекторис и висок крвен притисок, дуоденални и гастрични улкуси, психози и други ментални нарушувања.

Лекарите истакнуваат дека астматичарите се чувствуваат и реагираат во периодот од три до 48 часа пред да следи ненадејна промена на температурата и затоа е добро да се знае биопрогнозата, врз основа на која лекарот дава совети како да се надмине загрозената личност што е можно побезболно.

„Астматичарот чувствува и реагира во период од три до 48 часа пред да следи ненадејна промена на температурата.“

Експертите кои се занимаваат со ова прашање генерално советуваат да останат дома во „критични“ периоди, да не патуваат, да не се мачат со тешка физичка или ментална работа, како и да земаат пропишани лекови. Луѓето со алергии треба да ја започнат својата терапија на време.

На луѓето кои страдаат од проблеми со менталното здравје им се препорачува редовно да земаат седативи. Ако навистина треба да игнорирате кој било од овие совети, (на пример, имате неизбежно патување пред вас), користете превозни средства што ќе ве одведат најбрзо, не заборавајте да јадете лесен оброк и да донесете шише вода.

Храната е многу важна за време на споменатите тешки денови, а лекарите советуваат да се зголеми внесувањето овошје и зеленчук, како и течности. Бидете сигурни да избегнувате алкохол и сокови со шеќер.

Промени во крвниот притисок

Вашиот крвен притисок може да варира од повеќе причини, вклучувајќи ги и временските услови. Имено, кога има ненадејни промени во времето, има промени во притисокот, а тоа директно влијае на нашето тело. Под влијание на високи температури, крвните садови се шират, што може да доведе до пад на крвниот притисок. На ниски температури, крвните садови се стеснуваат, што може да влијае на зголемување на крвниот притисок.

Главоболка

Луѓето кои инаку се склони на главоболки тешко можат да толерираат ненадејни и екстремни промени во времето. Нападите на мигрена се исто така чести.

„Времето влијае и на нашиот сон.“

Проблеми со спиењето

Времето влијае и на нашиот сон. Во лето, поради високите температури, се случува да не можеме да заспиеме, додека влегуваме во есен, да започнеме да спиеме подолго. Студија објавена во „Журнал за психосоматско истражување“ покажа дека испитаниците спиеле до три часа подолго во текот на октомври и есен, соодветно, отколку во кое било друго време од годината. За жал, тоа не значи дека сме повеќе одморени. Испитаниците не се чувствувале подобро и поенергично, напротив, тие биле позаморни отколку кога спиеле помалку.

Зголемен број на срцеви удари

Кога температурите се пониски, крвта полека тече низ нашите вени, што влијае на срцето. За жал, за време на постудените денови, ризикот од срцев удар се зголемува.

Проблеми со дишењето

Екстремно високите или ниските температури влијаат негативно на нашиот респираторен систем, затоа немојте да се изненадите ако имате проблеми со дишењето.

Ослабен имунитет

Ненадејните и екстремни временски промени се директен удар врз имунитетниот систем, затоа немојте да се изненадите ако настинете со опаѓањето на температурата.