Колку време ви е потребно да тренирате секој ден?

30 мај, 2020
trening

Денес, има многу информации за тоа какви видови на спорт треба да практикуваме секојдневно, како би имале одредени здравствени придобивки. Експертите советуваат да вежбаме  најмалку 30 минути на ден.

За да се постигне видлив ефект, вежбите треба да се практикуваат најмалку 5 пати неделно.

Сепак, д-р Едвард Филипс и тимот на Медицинскиот факултет на Харвард се убедени дека не е неопходно да се исцрпувате со сложени физички вежби. Можеби ова ќе го забрза процесот на создавање идеална форма, но доколку целта е да постигнеме и здравствени придобивки, тогаш можете да си дозволите  да тренирате многу помалку.

Според неодамнешната студија:

Вежби во времетраење од 30 минути неделно значително го намалува ризикот од дијабетес тип 2. Како би ви било полесно, можете да го поделите на 3 вежби по 10 минути на ден.

Вежбањето 150 минути неделно, кое се состои од вежби со умерен интензитет, го намалува ризикот од развој на карцином на дојка, дебелото црево и ендометријал. Доколку сакате, можете овие вежби да ги поделите во две сесии од 75 минути.

175 минути пешачење неделно (или 35 минути секој ден) помага да се ослободите од депресијата. Исто така, имаат позитивен ефект врз менталната состојба на човекот, физичкото здравје, социјалната активност и животниот век воопшто.

450 минути поминати во теретана секоја недела е одличен начин да се спречи прерана смрт.

90 минути фитнес вежби во текот на неделата го нормализираат крвниот притисок

Затоа треба да ги спознаете вашите вежби за тренинг, така што спортот ќе ви носи вистинско задоволство, а не само болка и истегнување на мускулите.