Конечно е откриена причината за еден од најчудните симптоми на корона вирусот!

6 декември, 2020
корона

Околу 80 проценти од пациентите со Ковид имаат потешкотии со мирисот, а многумина исто така го губат чувството за вкус. На почетокот на пандемијата, лекарите и научниците беа загрижени дека аносмијата поврзана со Ковид-19 (целосно губење на чувството за мирис) може да биде знак дека вирусот стигнува до мозокот преку носот и може да предизвика големи и долготрајни штети, но неврологот од Сандип, Роберт Дата, вели истражувањето покажало дека тоа веројатно не е така.

“Моето толкување на податоците сугерира дека примарната причина е во назалната мукоза, односно во епителот на носот. Вирусот се чини дека го напаѓа претежно клеточното ткиво во носот, а не невроните”, рече Дата. Но, тој нагласува дека ова не мора да значи дека влијанието врз невроните е целосно исклучено како можност.

Неврологот Никола Меуниер од Универзитетот во Париз-Сакли во Франција зарази нос на златен или сириски хрчак со новиот вирус САРС-КоВ-2.

Само по два дена, структурните клетки во нивната носна празнина биле заразени, за разлика од миризливите неврони кои останале недопрени.

Аносмијата може да има сериозни последици
Нарушување на епителното ткиво поврзано со чувството за мирис може да ја објасни неговата загуба предизвикана од инфекција. Останува нејасно дали загубата е предизвикана од вирус или клетки на имунолошкиот систем.

„Сметаме дека чувството за губење на мирис е многу специфично за инфекцијата со вирусот САРС-КоВ-2“, рече Меуние, додавајќи дека неговото претходно истражување на други респираторни вируси покажало дека епителното ткиво ретко било заразено, додека половина од клетките содржеле патоген по инфекцијата со новиот коронавирус .

Научниците откриле само неколку траги за губење на мирис, но се помалку сигурни како се јавува губење на чувството за вкус. Сензорните рецептори не содржат т.н. ACE2 рецептори за кои се врзува вирусот и со тоа ги инфицираат човечките клетки, но другите клетки на јазикот ги содржат така што ова може да обезбеди увид во причината за губење на сетилата.

Ринологот Керол Јан од Универзитетот во Калифорнија, Сан Диего вели дека аносмијата претставува голем ризик по здравјето.

“Тоа всушност ја зголемува смртноста. Ако не можете да вкусите или да мирисате на храна, може да има сериозни последици, на пример, нема да можете да намирисате протекување на гас или расипана храна”, рече Јан.

Она што исто така предизвикува загриженост е што аносмијата е идентификувана како фактор на ризик за невродегенеративни болести. “По пандемијата на грип во 1918 година, забележавме сè поголем број случаи на Паркинсонова болест. Би било навистина загрижувачки ако нешто слично се случи со овој вирус”, рече Меуние.

Сепак, Јан чувствува дека стравот е преполн. “Секако постои поврзаност помеѓу аносмијата и некои болести, но аносмијата предизвикана од вируси е сосема поинаков случај. Пост-аносмијата не ве става на поголем ризик да добиете болест. Овие се две целосно одделни појави”, заклучи Јан.