Може ли мастурбацијата да го подобри нашиот имунолошки систем?

12 мај, 2020
m

Мастурбацијата може да биде корисен вентил за ослободување од стрес и вознемиреност. Кој не сака да има оргазам барем еднаш на ден?

Особено во последно време, кое е преплавено со трагични настани, мастурбацијата е добар начин веднаш да се исклучите од секојдневните проблеми, и да уживате во сопственото тело, пишува Метро.

Како што споменавме, го намалува стресот и го подобрува нашето расположение исполнувајќи ги нашите мозоци со хормони на среќа, како допамин и окситоцин.

Допаминот, исто така, придонесува за олеснување на главоболките и мигрената, а поради кошмарите за вирусот корона, го подобрува и спиењето.

Говорејќи за вирусот корона, мастурбацијата нема да го излечи. Иако некои студии велат дека оргазмот го подобрува имунолошкиот систем, потребни се повеќе истражувања за да се донесе дефинитивен одговор.

Од друга страна, ние зборуваме за оргазам и мастурбација, така што не може да боли да се обидете. Сепак, имајте на ум дека мастурбацијата не е исто што и оргазмот, па доколку случајно не можете да „завршите“, не присилувајте се.

Д-р Луси Гланси, директор на клиника во Лондон, објаснува дека мастурбацијата е пожелна за имунолошкиот систем на 4 нивоа: физички, психолошки, биолошки и имунолошки.

– Психолошко затоа што произведува позитивно искуство што создава чувство на благосостојба и со тоа го зајакнува индивидуалниот ум кој потоа е поупорен во борбата против стресот, што пак помага во борбата против болестите – вели д-р Гланси и додава:

– Го зголемува нивото на ендорфини, кои дополнително се борат со вознемиреност. Биолошки, го зголемува нивото на хормонот окситоцин, што се бори против негативните ефекти што ги има хормонот на стрес, кортизол, врз имунолошкиот систем.

– Имунолошки, бидејќи оргазмот го зголемува движењето на кружните лимфоцити, кои се нарекуваат „војници“ на нашиот имунолошки систем – посочува д-р Гланси.