Покрај настинките, со постудените денови доаѓа и уште еден сезонски феномен: Почест секс!

8 октомври, 2020
секс

Имено, постојат два периоди на зголемена активност: почетокот на летото и почетокот на зимата. Американски истражувачи испитале употреба на зборови како „порно, ххх, секс, гола“ и други слични термини поврзани со порнографијата на Интернет. Резултатите покажаа дека може јасно да се видат подеми и падови на секси вокабуларот на Интернет.

Резултатот од ова истражување се совпаѓа со претходните истражувања во кои беше откриено дека постојат сезони на „зголемени“ раѓања, почести сексуално преносливи болести, абортуси, растечка продажба на кондоми и слично – исто така на почетокот на зимата и почетокот на летото!

Сепак, научниците не сфатиле со сигурност зошто ова се случува во овој период од годината. Според една теорија, тоа е во ова време најмногу празници и прослави во повеќето земји во светот. Втората теорија се заснова на биолошкиот аспект: луѓето се наводно „програмирани“ да се размножуваат во одредени периоди.