Шест знаци кои укажуваат на развод

5 септември, 2020
depositphotos_180200248-stock-photo-handsome-man-hugging-his-sensual

Секој пат кога саркастична забелешка ќе помине без извинување, слабее делот што ја држи двојката заедно. Секој пат кога брачниот другар нема да успее да ја препознае емоционалната потреба на другиот и да се погрижи за тоа, исчезнува тој дел.

Секој пат кога ќе се избегне конфликт бидејќи парот избегнува конструктивна дискусија и решавање на проблеми, се јавува поголема ерозија. И секој пат кога сексот е одбиен или избегнат бидејќи еден од партнерите се чувствува емотивно исклучен, процесот се забрзува.


Постојат низа други извори на ерозија, вклучувајќи недостаток на време и помалку внимание на партнерот поради опсесивни грижи за кариера или деца.

Следниот пат кога ќе бидете во ресторан, побарајте тажен пар кој вечера во тишина. Тие воспоставуваат мал или никаков контакт со очите и зборуваат малку или ништо. Тие се целосно исклучени и едноставно јадат оброк додека не завршат и заминуваат. Тоа е двојка на работ на развод.

Постојат шест сигнали кои покажуваат дека нешто не е во ред со бракот и дека се ближи разводот.

Не го решавате проблемот со кавга
Истакнатиот истражувач Џон Готман тврди дека не е недостаток на комуникација што го уништува бракот, туку недостаток на ефикасно решавање на конфликтите. Паровите кои не развиле начин да ги решат разликите без да ја прекинат врската, на крајот избегнуваат несогласувања и конфликти.
Едниот или обајцата дошле до очај што е бесмислено да се обидете да решите проблем со сопругата. Ова резултира во губење на почитта, одалечување и постепено повлекување.


Емоционална поделба
Емоционалниот ангажман е минимален услов за развој и одржување на интимност. Подготвена дискусија за вашите сопствени чувства и чувствата на вашиот партнер се основа на здрава врска. Интересот за чувствата и ангажманот околу емотивниот живот на партнерот се неизбежна компонента на љубовните врски. Ако не, време е за предупредување.

Незадоволство
Ако, да речеме, вашата сопруга е емотивно одделена од вас, таа веројатно не чувствува премногу љубов кон вас. Луѓето кои се разведуваат обично велат дека „згаснала љубовта“. И во зависност од тоа колку се влошила врската, очигледно е дека веројатно едната или двете страни не се сакаат многу.

Недостаток на секс
Сексот истовремено ја изразува и ја зајакнува емоционалната врска. Кога парот немал секс подолго време, тоа е обично сигурен показател дека емоционалната разделба напредува. Ова е уште еден показател дека партнерите не се совпаѓаат едни со други, а потоа односите брзо еродираат, ако веќе не се во терминална состојба.
Зголемен фокус на работи надвор од брак
Празните бракови се многу досадни. Некои парови го компензираат ова со концентрација на своите деца, така што активноста во центарот на детето станува единствената содржина на семејниот живот. Други инвестираат во кариера работејќи доцна секоја вечер, така што времето со партнерот е минимизирано. И, бидејќи емоционалното задоволство се бара исклучиво надвор од бракот, веројатноста за незадоволство, а потоа и за афера, неизбежно се зголемува.

Дополнителни активности како подготовка за самостоен живот
Често се случува за време на брак, еден од партнерите да се запише на пример, тенис, аеробик или трета активност без ангажман или знаење на нивниот партнер. Ова може да се смета како подготовка за самостоен живот по брак.

Партнерот бара некои нови активности и нови интереси.
Жените се обидуваат да ослабат или да се свртат кон модата, додека мажите одат во теретана, инвестираат во спортски автомобил или во некои поекстремни случаи. Инвестираат во трансплантација на коса, се со цел да бидат попривлечни за спротивниот пол кога повторно ќе бидат „слободни“.