Вљубените не блескаат без причина

17 октомври, 2020
20201015095855_626674


Кога ќе се вљубиме, честопати мислиме на чудата што се случуваат во нашето срце и душа. Но, ретко размислуваме какви промени се случуваат во нашиот мозок. Научниците тврдат дека љубовта го менува начинот на размислување. Еве ги промените што се случуваат во нашиот мозок кога ќе „изгубиме глава“ за некого.

1. Се чувствувате како зависник

Љубовта е како дрога, веројатно сте знаеле одамна. На самата помисла на некој близок, нè обзема еуфорија, што им се случува на зависниците кога земаат наркотици. Се разбира, заљубувањето е многу посоодветно и предизвикува здрава зависност, но да бидеме искрени – кога ќе се заљубиме, стануваме зависни (од друга личност).

2. Почнувате да размислувате во множина

Повеќе не е само „јас, јас и јас“. Сега мислите во множина и вашиот мозок не се мачи да „преминува“ од „јас“ во „ние“. Ние сме поврзани со нашите мајки уште од раѓање и, за изненадување на научниците, оваа врска се трансформира и се менува секогаш кога ќе се заљубиме. Имено, врската што ја имаме со „другата половина“ или детето е многу посилна од врската што ја имаме со мајката.

3. Станувате помудри

Заљубувањето е добро за нашето срце, но и за нашето ментално здравје. Кај вљубените лица е регистрирано повисоко ниво на допамин, што е поврзано со задоволство и еуфорија. Покрај тоа, студиите покажуваат дека луѓето кои се во позитивни, здрави односи живеат подолго, се посреќни, помудри и имаат подобро ментално здравје.


4. Ја разбирате важноста на поддршката

Една од најголемите придобивки од заљубувањето е тоа што ќе научите како да се потпрете на друга личност и како тие можат да се потпрат на вас во тешки животни ситуации. Градењето доверба во врската е клучно, и вашиот мозок ви помага во тоа. Од друга страна, научно е докажано дека кога ќе се заљубиме, нашиот фронтален кортекс – делот од мозокот задолжен за расудување – почнува да се затвора. Кога сме заљубени, помалку е веројатно да бидеме критични или скептични кон личноста за која се грижиме.

5. Заборавате на стресот

Пеперутките во стомакот можат да се претворат во влекачи секогаш кога ќе нè допре личноста во која сме заљубени. Во здрави, стабилни врски, држењето за рака на вашиот партнер е доволно за елиминирање на стресот, намалување на крвниот притисок, ублажување на физичката болка и подобрување на здравјето. Здрава, охрабрувачка врска, всушност, ги подобрува нашите физички функции и позитивно влијае на функцијата на мозокот.

6. Блескате, но навистина

Ако некогаш сте се запрашале кој е клучот за долговечноста на врската, науката понуди одговор. Во студија која ги проценила паровите кои се дефинирале себеси како „лудо заљубени“, научниците откриле дека центрите за регистрирање во нивниот мозок осветлуваат само кога ќе видат фотографии од некој близок. Во центарот за стрес, истражувачите откриле намалување на активноста на осветлувањето. Ние сакаме центрите во вашиот мозок да светат што е можно подолго, бидејќи на тој начин ќе блеснете посилно – и индивидуално и во парови!