Научниците открија што е слатко на комарците во човечката крв, па затоа подготвуваат револуционерен лек за искушенијата!

19 октомври, 2020
ком

Ова откритие може потенцијално да биде првиот чекор кон наоѓање лек што може да го прикрие нашиот (неодолив комарец) мирис.

Истражувачи од Универзитетот Рокфелер во Њујорк проучувале генетски модифицирани женски комарци за да откријат кои неврони се активираат кога вкусуваат крв. Познато е дека само женските комарци се хранат со крв, за време на сезоната на парење, пренесува РТС.

Инаку, тие, како и повеќето инсекти, се хранат првенствено со растителен нектар. Сепак, нивната љубов кон крвта ги прави луѓето за најсмртоносни животни на планетата. Околу половина милион луѓе годишно умираат од болести што ги шират комарците, пред се од маларија, денга треска и жолта треска.

Истражувачите ги пренасочиле комарците од хранење со нектар во хранење со крв со помош на мешавина од четири хемиски соединенија кои треба да го имитираат вкусот на крвта. Оваа мешавина се состои од гликоза, натриум хлорид, натриум бикарбонат и аденозин трифосфат (АТП) – соединенија кои им даваат на клетките енергија.

Научниците знаат дали комарецот е во режим на хранење со нектар или крв врз основа на кој дел од устата слична на иглата ја користат за храна. Проучените комарци биле генетски модифицирани така што активноста на различни неврони активира различни маркери, што им овозможи на научниците да следат како се менува активноста на невроните кај инсектите во зависност од тоа што јадат.

Излегува дека одредена група на неврони се активира само кога инсектите се хранат со крв, без оглед дали станува збор за вистинска крв или синтетичка мешавина.

Водачот на истражувањето, Вероника Шов, нагласува дека теоретски гледано, „ако комарците не можеа да вкусат крв, тие нема да можат да пренесат болести“.

Лесли Вошол, раководител на лабораторијата на медицинскиот институт Хауард Хјуз на Универзитетот Рокфелер, забележува дека ова истражување може да ги натера научниците да најдат лекови кои ќе ги одбијат комарците влијаејќи на вкусот на крвта.

Сепак, додаде таа, за научниците сè уште е нејасно каков вкус има крвта кај комарците. Таа го спореди овој феномен со нашата неможност да ги замислиме лилјаците кои користат звучни бранови за да „видат“.

Такво нешто едноставно не постои во човечкото искуство – нагласи таа.