НЕ СТЕ СВЕСНИ ЗА ОПАСНОСТИТЕ! Јадењето на ова месо ги деформира луѓето: жените остануваат без колкови, а мажите добиваат облини!

11 септември, 2020
насловна месо

Можете целосно да се деформирате…

Според официјалната дефиниција, месо од хибридно пиле е секој вид пилешко месо кое се одгледува исклучиво за производство на месо. Типично хибридно пиле има бели пердуви и жолтеникава боја на кожата. Повеќето пилешки бројлери се колат кога се на возраст од четири до седум недели. Во тоа време, кокошките сè уште не достигнале ниту физичка ниту ментална зрелост, бидејќи стандардните кокошки се колат во 14 недела.

Поради ваквите услови за живот, кокошките бројлери се предмет на многу здравствени компликации – деформациите и дисфункциите на скелетот се правило отколку исклучок, како и проблеми со кожата и окото, но и срцеви оштетувања. Бројлерите во моментот на колење, од само четири до пет недели, достигнуваат тежина од околу три килограми, а фактот дека и пилињата и петлите се колат за месо е специфичен за нив.

Како да го препознаете?

Тоа, во суштина, не претставува проблем затоа што практично сите кокошки што се продаваат се бројлери. Сепак, нашиот нутриционист нуди неколку совети како да препознаете домашно пиле.

– Сите знаеме дека домашното пилешко има жолта боја, додека кожата на пилешко месо е обично белузлава. Сепак, и денес не можете да се потпрете на тоа, бидејќи продавачите често пилешкото го обојуваат жолто со боја за храна. Исто така, разликата се забележува во термичката обработка на самото пилешко месо – пилешкото месо од бројлери ќе ослободи многу повеќе течност и маснотии и ќе биде многу потешко отколку пилешкото од природно размножување – објаснува нутриционистката Бранка Мирковиќ, додавајќи дека во модерните времиња и „ природно одгледувано пилешко ” седи практично иста количина на хормони и антибиотици, и скоро и да нема разлика.

– Потешкото месо има помалку естроген (женски хормон) и повеќе тестостерон (машки хормон) и обратно, помекото месо има повеќе естроген. Сепак, тие разлики во процентот на хормони се занемарливи, и тие секако прават штета – додава таа.

Бидејќи бројлерите се колат од само неколку недели возраст, како што веќе рековме, тие немаат време да развијат имунолошки систем. Затоа, пред колењето, тие се вакцинираат против бројни болести – меѓу другото, против патогени микроорганизми како што се салмонела, кои можат да се пренесат преку пилешки јајца на кокошки, но исто така и против њукасл-ова болест, честа болест на птиците, пренесена на луѓето, бронхитис, пневмовирус и Марек болести. Вакцините се даваат или со спреј или со вода.

Дали купувате месо од „проверени“ продавачи?

Иако циркулира митот дека пилешкото месо од бројлери има помалку калории, но и хранливи материи во него, истражувањата покажуваат дека содржината на микроелементи е повеќе или помалку иста во споредба со органското пилешко. Разликата е во количината на маснотии на кожата – органското пилешко има помеѓу 5 и 13 проценти помалку маснотии на кожата. Меѓутоа, кога кожата ќе се отстрани, количината на маснотии во самото месо е иста како и кај пилешкото месо. Сепак, загрижувачки се податоците објавени во пакистанскиот весник на фармацевтската индустрија, во кое се вели дека едно истражување покажало дека консумирањето пилешко месо, може потенцијално да биде причина за синдром на полицистични јајници кај жените, поради хормонална нерамнотежа. Сепак, таа информација сè уште не е официјално потврдена.

Последиците од овој начин на одгледување пилешко се повеќе од видливи.

– Сигурно ќе забележите дека денешните млади жени речиси и да немаат струк, мажите земаат женски облини, дури и бебињата и мажите имаат целулит – сето тоа е последица на хормоните од храната. Покрај тоа, инциденцата на алергии постојано се зголемува, како и отпорноста на антибиотици. Поради зголемениот внес на антибиотици преку храна, многу повеќе луѓе страдаат од дигестивни проблеми – ни раскажува Бранка Митровиќ.

Најопасниот дел од пилешкото се всушност утробата, особено црниот дроб, што има смисла кога ќе имате предвид дека ги обработува сите тие силни антибиотици и хормони.

– Следствено, сите производи од месо како што се паштета, салама, пилешки колбаси и слични работи треба да се избегнуваат во широк лак, бидејќи во нив завршуваат остатоците од пилешкото – вели Бранка Митровиќ

– Единствениот случај кога можете да бидете целосно сигурни во квалитетот е кога вие лично го познавате одгледувачот и знаете како работи. Сè друго е ризично. Можам само да кажам дека дозволувам внука ми да јаде пилешко еднаш неделно, и тоа само кога таа инсистира – ни вели на крајот Бранка.

Па, како избирате пилешко? Според Бранка Митровиќ, најголема веројатност е дека дефинитивно ќе завршите со месо полно со хормони и антибиотици, без разлика колку ќе одбирате.