НОВАК ЃОКОВИЌ ШОКИРА СО СВОЈАТА ИСХРАНА! Сега почна да јаде ЦВЕЌИЊА, но не сите се јадат! Еве што и како можете да јадете

21 октомври, 2020
2355747_dddddd_ls

Салатите со цвеќе за јадење станаа вистински тренд, а првиот рекет во светот, Новак Ѓоковиќ, кој се грижи за здрава исхрана и не јаде месо, според извештаите на медиумите, сака да јаде цвеќиња.

Цветовите може да се додадат во разни јадења или да се мешаат со салати (свежи, суви, кандирани), но може да бидат и дел од рецепти за колачи, сосови, сирупи, чаеви и пијалоци со вкус.

Пицата, на пример, може да биде украсена со детелина, јоргован или мечунка. Мечунката може да се користат и за украсување торти или пудинзи. Секако, тука е и шафранот, кој се смета за еден од најдобрите украси за декорација. Цветовите од тиквички се ценети и при готвењето. Најдобро е да ги користите веднаш по берењето, свежи. Треба да се користат во рок од неколку часа по бербата. Наполнете ги отворените цвеќиња со сирење, сланина, зачини и пржете кратко. Може да се направи со кисела павлака и тестенини, но и да се јаде свеж со домати и моцарела.

Постојат два вида на цвеќиња за јадење: декоративни и лековити. Лековитите можат да бидат малку невкусни, особено стеблата и лисјата. И интересно е да се истакне дека, да речеме, борец се вели дека ни помага да заборавиме на проблемите, а невенот носи среќа.

Познато е дека цвеќето позитивно влијае на расположението и општата емоционална состојба на една личност. Алтернативните лекари сведочат за бројните здравствени придобивки на цвеќето. Цветот од роза помага на работата на црниот дроб и цревата. Камилицата го ублажува стресот и го зајакнува имунитетот. Бегонија ги елиминира токсините и го чисти црниот дроб. Хризантемите лекуваат грип и настинка. Валеријаната ја смирува и ублажува несоницата. Кадифица е познат по своите антисептички и антифунгални својства и се користи во хомеопатската и конвенционалната медицина за побрзо заздравување на раните.

Невенот ја ублажува болката во менструалниот циклус. Крес, кој има антивирусно и антибактериско својство, третира настинки, респираторни инфекции и болести на уринарниот тракт. Цветовите од слива се користат за лекување на кашлица, белодробни заболувања и дијареја.

Цветовите се собираат рано наутро или навечер, кога содржината на вода е голема. Треба да изберете цвеќиња штотуку отворени и да изгледаат живи и здрави. Избегнувајте цвеќиња кои изгледаат болни или ги јаделе бубачки. Обично се јадат само ливчињата, со исклучок на шафраникот и шафранот, чиј толчник се користи како зачин.

Бидејќи цветовите обично се полни со полен, некои луѓе можат да имаат алергиска реакција, па затоа се препорачува да се отстранат прашките и пестиците. Постои цел список на најчести цвеќиња, кои покрај вазната, може да се најдат и на чинија. Тоа се лале за јадење, хризантема, цвет од јаболка, лимон, портокал, праска, круша, глуварче, гарденија, хибискус, бел слез, јасмин, лаванда.

Невен – провокативна жолта боја, жесток, горчлив вкус. Се става во супи, чорби, ориз (наместо шафран), путер.

Цвет од тиква – сладок, со вкус на нектар, погоден за печење, се користи за правење пити.

Каранфил – силен вкус, сличен на каранфилчето.

Гладиоли – многу благ цвет, има сличен вкус како зелена салата и често се става во намази и паштети.

Лилјан– многу видови не се погодни за јадење затоа што содржат алкалоиди. Билка т.н златен лилјан може да се јаде цел, ливчињата се благи, а вкусот донекаде потсетува на костени. Тие можат да бидат дел од салата или полнети со свежо сирење. Сувиот крин е составен дел од кинеската слатко-кисела супа.

Пеларгонија – лесен вкус на цитрус, оди добро со овошни салати и коктели.

Роза – сладок вкус пропорционален на интензитетот на аромата. Долните, бели делови од ливчињата се отстрануваат пред јадење, а во лето е одличен додаток на освежителни пијалоци. Од рози се прави вкусен џем.

Јоргован – богат вкус на цветни цитруси. Кандираните цветови можат да бидат раскошна декорација за десерти, а јоргованот, заедно со овошјето, може да биде состојка на јогурти и смути.

Љубичица – сладок вкус, добро кандирани. Се користи во салати или како украс за десерти (кандирани).

Сончоглед – горчливо-сладок вкус. Се јаде додека е во фаза на пупка, отворените ливчиња можат да бидат украс за разни јадења.

Драгољуб – особено убав, но и вкусен цвет. Младите лисја на гладиолата имаат многу витамин Ц и го зајакнуваат имунитетот. Цветовите се помеки од зачинетите лисја и се одлични во салати со домати, свежо козјо сирење.

Борец – или растение од краставица – со своите прекрасни сини цвеќиња претставува прекрасна декорација за јадење. Борецот се користи како зачин за салати, а особено за салата од краставица затоа што има сличен вкус, но исто така оди со зеленчук, супи и сосови. Исто така, помага при настинки.

Мајчина душица – идеална е за правење маринади за скара, со зеленчук и варени јадења.

Жалфија – има многу интензивен мирис. Одлично оди со рибите и е незаменлив при подготовка на телешки црн дроб. Често се пие како чај или се преработува во слатки.

Цветовите од банана, багрем или гарденија се наменети за љубители на повеќе егзотични вкусови.