Новиот изглед на една од најпопуларните ташни

17 мај, 2020
ташни 1

Италијанската модна куќа инспирирана од американската сликарка Florine Stettheimer, класичната ташна живописно ја преобразила. Уметничката, феминистка, поетеса и активистка Stettheimer е заслужна за првиот женски акт автопортрет, а нејзините дека се карактеризираат со живописни бои како и деликатен смисол а хумор. Нејзиниот опус од 1931 година позлужил како мотив за редизајн на ташните од брендот Whitney.

Инаку оваа ташна е плод на соработката на креативниот директор Iana Griffithsa и фирмата за изработка на клавири Renzo. Оваа година култниот дизајн го слави својот 5-ти роденден , а Max Mara допринесува плус за уметноста претставувајќи го јубилејното издание посветено на модернистичката уметница Florine Stettheimer. Клучните елементи на оригиналот се зачувани односно архитектонската силуета, кратките но цврсти горни рачки, препознатливите „ребра“ кои веертикално проаѓаат од страната.

Најновата колекција содржи 5 нови бои инспирирани од сонцето, мека црвена, пудресто розева, жолта, мандарина портокалова и богато виолетова боја.

Со оглед на тоа дека целата модна индустрија е во криза, се чини дека на креативните експерти од Max Mara немаат проблем со неиновативноста.