Oбрнете внимание! Прекумерната поспаност може да укаже на Алцхајмерова болест

17 септември, 2020
Zena-spava-1

Ако сте постојано уморни и поспани, консултирајте се со лекар

Поспаноста не е невообичаена појава.

Особено ако станете рано и работите напорно.

Она што треба да направите е да разликувате од поспаност поради замор и поспаност поради здравствен проблем.

Студија на американски научници од клиниката „Мајо“ укажува на поврзаност помеѓу прекумерната поспаност во текот на денот и зголемениот ризик од Алцхајмерова болест.

Во студијата учествувале 283 лица постари од 70 години.

Професионалното списание „Јама неврологија“ пишува дека поспаноста во текот на денот е еден од симптомите на стареење, кој претходно бил поврзан со здравствени ризици во подоцнежниот живот.

Прекумерната дневна поспаност, според новите откритија, може да укаже на производство и акумулација на бета амилоидни протеини во мозокот.

Депозитите на овие протеини се една од основните карактеристики на Алцхајмеровата болест.

Претходните студии го поврзуваа квалитетниот сон со поголема шанса да бидат „исчистени“ од мозокот.

Според новите откритија, прекумерната дневна поспаност може да укаже на производство и акумулација на бета амилоидни протеини во мозокот. Депозитите на овие протеини се една од основните карактеристики на Алцхајмеровата болест, а претходните студии го поврзуваат квалитетниот сон со поголема шанса да ги „исчистат“ од мозокот.