ОТКРИЕНО ЗОШТО ДЕБЕЛИНАТА Е ПОВРЗАНА СО НАЈТЕШКАТА ФОРМА НА КОВИД-19: „Тоа е како додавање гориво на оган што тлее“

11 септември, 2020
Education and leisure. Portrait of a plump woman sitting on a Park bench, looking thoughtfully, with a notebook and pen in her hands. Copy space.

Едно лице се смета за дебело ако неговиот индекс на телесна маса е поголем од 30

Веќе во првите денови на пандемијата, лекарите забележаа дека многу луѓе кои биле сериозно болни со Ковид-19, биле дебели, пишуваат американските медиуми. Врската помеѓу дебелината и потешката форма на болеста стана уште поочигледна бидејќи коронавирусот се шири низ целиот свет, а научниците сè уште се обидуваат да откријат зошто.

Постојат сè поголеми докази дека самата дебелина ја зголемува веројатноста за појава на потешки компликации на инфекција со коронавирус. Студија во која учествувале повеќе од 5.200 заразени лица, вклучително и 35 проценти од дебели лица, открила дека веројатноста за хоспитализација се зголемува со повисок индекс на телесна маса (БМИ) дури и кога ќе бидат одземени други состојби што ги ставаат дебелите во поголем ризик.

Едно лице се смета за дебело, односно дебело или дебело, ако нивниот индекс на телесна маса е поголем од 30. Екстремната дебелина, БМИ поголем од 40, особено ја зголемува веројатноста за развој на најтешките форми на Ковид.

Постојат неколку причини

Научниците велат дека веројатно има неколку причини поради кои дебелите луѓе потешко се справуваат со Ковид, болест што може да ги нападне белите дробови. Премногу маснотии, на пример, може да ја ограничи способноста на белите дробови да се шират и дишат.

Друг проблем може да биде хронично воспаление, кое честопати доаѓа со дебелина. Воспалението е природен начин за организмот да се бори против штетните натрапници како што се вирусите. Но, хроничното воспаление може да ја наруши одбраната на телото кога ќе се појави вистинска закана.

„Тоа е како полнење гориво на оган што тлее“, вели д-р Дариуш Мозафаријан од Факултетот за нутриционистички науки на Универзитетот Тафтс во близина на Бостон.

Распределбата на маснотии во телото исто така може да игра улога. Мажите, на пример, имаат најмногу маснотии околу стомакот, а овој вид маснотии е поврзан со производство на хормони кои можат да придонесат за потешка форма на болеста. Ова исто така може да објасни зошто дебелите мажи се подложни на развој на болеста отколку жените.

Коронавирусот поопасен за дебелите?

Научниците исто така испитуваат дали има нешто посебно во самиот коронавирус што го прави поопасен за дебелите луѓе. Вирусот влегува во клетките со „закачување“ на рецепторите на површината на одредени клетки. Постојат многу такви рецептори на масните клетки, а експертите испитуваат дали тоа ги прави „добро гнездо за вируси“, вели д-р Франсоа Патоу од Универзитетот во Лил, еден од авторите на истражување за врските помеѓу дебелината и сериозниот Ковид.

Компликации може да се појават и кај оние кои се хоспитализирани. За да им помогнат на заболените да дишат полесно, лекарите ги вртат на стомак. Кај дебелите луѓе, ова е потешко, па најверојатно ќе завршат на респиратор.

„Само им е потребна помош од машини за дишење“, рече д-р Дејвид Кас од Универзитетот Џон Хопкинс, исто така автор на студија за дебелината и Ковид.

И друга загриженост – вакцината Ковид можеби не е толку ефикасна за дебелите луѓе, како и за грипот. Зошто е тоа така, не е позната, но една можност е дебелината да го оштети активирањето на имунитетот, неопходна по вакцинацијата.