Откријте ги намерите според погледот: Дали има надеж за романса или ќе заглавите во „пријателска зона“?

18 септември, 2020
dreamstime-xxl-85117970

Науката одговори на прашање кое ги мачи многумина при запознавањето. Патем, како некој ве гледа, можете веднаш да откриете дали ќе бидете пријатели или дали има надеж за нешто повеќе

Ново истражување од Универзитетот во Велесли и Канзас тврди дека движењата на очите кај луѓето се разликуваат во зависност од тоа дали гледаат некого со кого сакаат да излегуваат или го гледаат како пријател.

Студија објавена во Archives of Sexual Behavoir ги анализирала движењата на очите на 105 студенти хетеросексуалци (мажи и жени) кога им беа презентирани фотографии на странци. Во исто време, учесниците одговорија на прашањата дали се заинтересирани да воспостават пријателство или романтична врска со таа личност.

– Различни студии за привлечност претпоставуваат дека постои фиксен сет на карактеристики што го прават човекот пожелен. Оваа нова студија покажува дека она што луѓето го бараат од потенцијалниот партнер во врската зависи од нивните цели во романтична врска. Истата личност која е многу посакуван пријател можеби не е добар романтичен партнер – рече Ангела Банс, коавтор и доцент по психологија во Велесли, пишува Readers Digest.

Според студијата, и мажите и жените при проценка на потенцијалните врски подолго и почесто ја набљудувале главата или градите на лицето од спротивниот пол, во споредба со можно пријателство. И мажите и жените почесто гледале на нозете или стапалата кога биле позаинтересирани за платонската врска. Сепак, студијата открила разлика во начинот на движење на машките и женските очи кога се одлучува дали некој има потенцијал за врска. Мажите најчесто ја набудуваа областа на градите и половината, без оглед дали сметаат дека некој е потенцијален пријател или партнер. Од друга страна, женските очи главно гледаа во нивните гради и глави. Мажите почесто гледаа и на женските нозе.

Како да го дешифрирате погледот?

Жени: Момците ќе гледаат во вашите гради и половината без разлика дали ве гледаат како пријател или партнер. Но, тие ќе гледаат подолго и почесто во вашето лице ако мислат на вас како љубовен партнер.

Мажи: Ако се чини дека жената е насочена кон вашето лице и гради, таа гледа романтичен потенцијал. Погледот кој талка од нејзините гради до колковите и нозете открива дека е заинтересирана за вас, но сепак не знае дали станува збор за пријателство или романса. Но, ако ви изгледа фиксирано на нозе, бидете сигурни дека сте предодредени за пријателска зона.