Ова овошје може да предизвика компликации ако се конзумира во тек на менструалниот циклус!

3 јуни, 2020
ghjk

Да, знаеме, ананасот е „егзотично“ овошје и не се јаде секој ден.

Сепак, од време на време сакаме да уживаме во сладок и сочен ананас – најмногу сакаме свежи, но често го јадеме како компот.

Исто така, знаеме дека нашата диета може да влијае на „однесувањето“ на менструалниот циклус. Општо, важи следново: треба да јадеме здраво за време на менструацијата.

И покрај сè – треба да избегнуваме ананас! Имено, ова овошје го содржи ензимот бромелаин. Оваа супстанца, меѓу другото, е позната и дава на спермата сладок вкус.

Кај жените, како резултат на бромелаин, постои зголемено производство на бели и црвени крвни клетки, што пак води до посилно крварење. Покрај тоа, може да доведе до промени во поставата на матката.

Во екстремни случаи, може да предизвика спонтан абортус кај бремени жени – затоа е препорачливо да се откажете од ананас на почетокот на бременоста. Ананасите навистина треба да се консумираат со претпазливост за време на „тие денови во месецот“.