Паровите се СМИРУВААТ од ТРИ причини, но една мала работа ја УБИВА ВРСКАТА

4 октомври, 2020
fdedae938ffbed81b557ccae447119822d017365

Врската може да биде подобра по смирувањето, но некои луѓе не знаат како да бидат среќни!

Психотерапевтот и тренер на НЛП, Маја Павлов вели дека луѓето се враќаат во емотивната врска во која веќе биле, од три причини.

Kratko, ali slatko! 😄

Gepostet von Magazin Novosti am Donnerstag, 1. Oktober 2020

Првата причина е затоа што тие гледаат каде згрешиле, а втората е што ги виделе грешките во поинакво светло.

– Од одредена временска дистанца и без постојано емотивно учество, луѓето стануваат пообјективни. Но, постојат и сосема различни причини, како што се страв од осаменост, недавање шанса на друга личност, интересен контекст во кој двајцата имаат многу заедничко, од деца до имот – вели психотерапевтот Павлов.

„Работите би можеле да бидат подобри по смирувањето, но …“

Може ли она што еднаш е прекинато да продолжи како никогаш да не „пукнало“?

– Работите можат да бидат уште подобри ако луѓето се променат, но ако тоа е само компромис од слабост, страдањата ќе продолжат. Важно е двете страни навистина да сакаат промени – посочува Павлов.

Која е иднината на „вжештените“ односи и бракови?

– Нешто што се загрева не е секогаш свежо, но тоа не значи дека нема вкус. Покрај тоа, може да има подобар вкус ако отстои некое време. Ако двете страни се променат, тие можат да создадат основа за нов почеток – вели Павлов.

„Како да не знае да биде среќен …“

Врската може да продолжи само кога партнерите не се потсетуваат на неуспеси и слабости.

Сепак, најважно е дека човекот не игра според загубено сценарио во кое несвесно се саботира себеси или партнерот, докажувајќи дека некој е лош. Тогаш партнерите често велат: „Како тој да не знае да биде среќен или задоволен“. Затоа што понекогаш е „подобро да се биде среќен отколку само во право“.