ПОРАДИ ОВАА ХРАНА СТАНУВАТЕ ГЛУПАВИ: Превкусна е, но кога ќе го слушнете ова… нема да ви биде добро!

24 ноември, 2020
devojka

Решавањето крстозборки додека јадете плескавица или пица истовремено нема да помогне!

Не само што ја уништува линијата и не е добра за здравјето, оваа храна нè прави и глупи.

Храната во која доминираат маснотии и шеќер, негативно влијае на когнитивната флексибилност и способноста да се прилагодат на промените.

Истражувањето е спроведено на лабораториски глувци, конзумирајќи храна со различно ниво на шеќер и маснотии, а истовремено извршувајќи одредени задачи. На овој начин, научниците следеле разни физички и ментални промени што се случиле како резултат на промените во исхраната што ја примиле.

Посебно внимание беше посветено на бактериите кои се наоѓаат во дигестивниот состав на глувците од секоја група.

„Бактериите имаат способност да ослободуваат соединенија кои ги стимулираат нервите или имунитетниот систем и со тоа влијаат на голем број биолошки функции“, рече Кејти Магнусон, професор на Факултетот за ветеринарна медицина и главен истражувач на Институтот во Линус Паулинг.

По четири недели, менталните и физичките способности на глувците кои конзумирале храна богата со шеќер и маснотии, започнале да се намалуваат. Најважниот фактор што влијаеше на намалувањето на мозочните способности се бактериите во дигестивниот тракт.

Друга студија, во која учествуваа жени, покажа слични резултати.

Три групи учесници во студијата конзумирале три различни видови јогурт – едната имала јогурт со додадени пробиотици, другата била без пробиотици, а третата не ја сменила својата исхрана.

По четири недели групи без пробиотици, оваа група учесници се претставија полошо на когнитивните тестови, како и на тестовите што беа поврзани со емоциите.

escort - Korsan taksi