Родителски грешки кои треба да престанете да ги правите за добро на вашите деца

16 јуни, 2020
1c4d5d5a-e4b8-4f19-81e6-9463bbc9cdfd

Експертите издвоија некои од најчестите грешки во родителството, за да ви помогнат да ги избегнете во иднина.

1. Донесување на одлуки за детето

Давањето простор на детето за да донесува одлуки може да биде клучно за неговата психа. Кога не чувствуваме контрола над сопствениот живот, страдаме од стрес и вознемиреност. Затоа, не ги ограничувајте нивните избори. Наместо тоа, обидете се да ги охрабрите да донесат свои одлуки и да бидат таму кога ќе им треба вашето водство.

2. Критикувајте и споредете

Ваквото однесување може да влијае на самодовербата на вашето дете и да доведе до тоа тие не можат да ги слават своите достигнувања и да се чувствуваат како надворешни лица. Експертите веруваат дека изразите што започнуваат со „Зошто си таков …“ или „Зошто не може да бидеш како …“ може да му наштетат на психата на детето и ќе му треба долго време да се опорави.

3. Не дозволувате да прават грешки

Од грешките се учи и кога се обидуваме да ги заштитиме своите деца од тие грешки, им негираме можност да се соочат со последиците од нивните избори и постапки.

4. Зборувајте повеќе отколку што слушате

Кога станува збор за родителство, слушањето е едно од најважните вештини што родителот може да го има. Да се ​​биде добар слушател на вашето дете е знак на љубов и поддршка. Поставете прашања што започнуваат со „што“ или „како“ наместо „зошто“ да ги охрабрите да ви кажат повеќе за нивниот проблем, така што заедно ќе можете да најдете решение.

5. Затворате очи пред нивните проблеми со учењето

Лошите оценки и проблемите во однесувањето на училиште не се секогаш резултат на вашето дете да биде мрзливо или немотивирано. Проблемите со функционирањето и меморијата и многу други аспекти на физичкото и менталното здравје може да бидат причина за проблеми со учењето и не треба да ги игнорирате.