Сакате орален секс? Кога ќе го прочитате ова ќе размислите два пати!

4 септември, 2020
уста

Оралниот секс е, за повеќето луѓе, нешто што се подразбира.

Некои го практикуваат за време на предиграта, а многумина за време на самиот сексуален чин.

За жал, имаме лоши вести за сите фанови.

Научниците открија врска помеѓу оралниот секс и бактериска вагиноза (БВ).

Тоа е вагинална состојба што предизвикува силен и непријатен мирис, најмногу сличен на рибата.

Бактериите што се проголтуваат за време на орален секс можат да го зголемат ризикот од развој на ВВ, сугерира Универзитетот во Калифорнија.

БВ е честа причина за невообичаен исцедок од вагината, а научниците предупредија дека, и покрај фактот дека оваа инфекција не се пренесува сексуално, може да го зголеми ризикот од болести како што се хламидија.

„Најчестиот симптом на бактериска вагиноза е необичен вагинален исцедок кој има силен мирис на риба, особено после секс. Може да забележите промена на бојата и конзистентноста на испуштањето. Може да стане сиво-бели нијанси и претерано воден “, објасни NHS

Бактерии пронајдени во устата

Иако БВ е прилично честа состојба кај жените, механизмот за нејзино појавување остана нејасен. Истражувачите, во новата студија, спроведоа експерименти и врз глувци и врз примероци од вагинал кај луѓе.

Глувците прво биле третирани со Fusobaterium nucleatum, бактерија која се наоѓа во устата и е поврзана со заболување на непцата.

Според резултатите, оваа изложеност ги зголеми биохемиските активности поврзани со БВ.

Примероци од вагинален хуман човек земени од 21 жена последователно биле изложени на иста бактерија, а резултатите покажале дека се зголемил ризикот од бактериска вагиноза.

Може да се пренесе од устата во вагината

„Експериментите доведоа до откритие дека Fusobacterium nucleatum не дејствува еднонасочно со другите бактерии, но може да има заемна корисна врска, потенцијално промовирајќи дисбиоза (микробна нерамнотежа) во чувствителна вагинална област“, ​​пишуваат истражувачите во извештајот.

Фузобатериум нуклеатум, кој подоцна се претвора во расипување на забите, може да се најде во устата на луѓето. Авторите на студијата претпоставуваат дека оваа бактерија може да се пренесе во вагината за време на орален секс, што е утврдено во некои клинички студии како фактор на ризик за бактериска вагиноза.

NHS препорачува доколку се сомневате дека имате бактериска вагиноза, веднаш да го посетите општ лекар или гинеколог. Обично се третира со антибиотички таблети или креми.