Што е вертикална диета и дали е здрава?

8 јуни, 2020
Image-Content-compromised-bowel

Нејзиниот основач е боди билдерот Стан Ефердинг, кој вели дека оваа дијета е заснована на биорасположливи микро хранливи материи, кои можат да се прилагодат на потребите на вашето тело.

Иако звучи збунувачки, всушност станува збор за дијета со којашто ќе јадете ограничен број на намирници, кои се хранливи и лесно се варат, за да добиете енергија и да можете да вежбате уште понапорно.

Од каде доаѓа името “вертикална дијета”? – Замислете ја буквата “T” наопаку. На дното (темел) имате хранливи состојки (млеко, спанаќ, морков, јајца, лосос и компир). Но, главниот извор на калории доаѓа од вертикалниот дел на “Т” обликот – особено од црвеното месо и белиот ориз. Тоа значи дека треба да ја зголемувате количината на ориз со текот на деновите.

Дали оваа диета е здрава?

Исхраната е заснова на намирници богати со хранливи материи и не  елиминира ниту една поголема група на производи. Ефердинг, исто така, тврди дека оваа дијета не е ограничување или гладување, што е многу добро.