Студија која загрижува: Младите луѓе се почесто жртви на труење со алкохол отколку позитивни на Корона вирус!

25 септември, 2020
здравје наслованаааааааааааааааааааааааа

11 проценти од оние третирани од труење со алкохол користат и други наркотични средства

Тешко труење со алкохол погодило малолетници повеќе во 2020 година отколку инфекција со ковид-19, е заклучокот на студијата спроведена на познатиот италијански институт за педијатрија „Бурло Гарофоло“ во Трст, чии резултати беа објавени во американскиот весник за здравје на адолесценти.

Студијата е спроведена на итни пациенти кои биле лекувани во периодот по воведувањето на карантин поради пандемија на Корона вирус.

Во споредба со 2019 година, кога два проценти од младите пациенти беа третирани од акутно труење со алкохол во болницата, зголемувањето оваа година е значително.

Дури 11 проценти од оние третирани за труење со длабок степен алкохол со употреба на други наркотични супстанции биле малолетни лица, што го натерало тимот истражувачи да заклучат дека алкохолот е полоша чума за младите отколку инфекцијата со ковид-19.

Многу од лекуваните малолетници ги ризикуваа своите животи, труењето со алкохол беше такво што мораа да прибегнат кон реанимација и да ги поврзат малолетни пациенти со уреди за вештачко дишење во единиците за интензивна нега.

– Значењето на оваа студија, меѓу другото, лежи во фактот дека тоа ја покажува поврзаноста помеѓу карантинот, односно социјалното исклучување и емоционалните проблеми што пандемијата, очигледно, ги предизвика кај младите луѓе. Ова може да го објасни ова ненадејно зголемување на однесувањето на ризикот кај адолесцентите – вели професорот Еџидио Брави, директор на Институтот и еден од авторите на студијата.

Истражувајќи ги можните мотивации за опасна алкохолна интоксикација на малолетници, невропсихијатарот Џузепе Абрахавенто вели дека принудното долгорочно здружување на деца и родители за време на карантин често предизвикувало конфликтни ситуации, бидејќи ниту децата, ниту родителите не се навикнати да бидат заклучени толку долго.

Авторите на студијата потсетуваат дека ризичното однесување е карактеристично за младите, тоа е начин на запознавање на животот и растење, но студијата укажува на зголемување на екстремното и ризично однесување во проценти што треба да го загрижат општеството во целина.