Ќе се шокирате зошто жените ставаат мраз во гениталиите!

9 април, 2020
mraz

Некои жени се чини дека решиле да се забавуваат во самоизолација, но она што го прават не е многу паметно!

На социјалната мрежа TikTok во моментов е многу популарен предизвикот со коцка мраз (ice cube challenge), така што жените ставаат коцки мраз помеѓу препоните!

Ако се прашувате од каде потекнува ваквата идеја, гинекологот д-р Џенифер Линколн објасни – некои жени слушнале (а всушност и поверувале!) дека ставањето коцки мраз меѓу препоните помага при депресија и вознемиреност, но исто така го „стеснува“ нивниот полов орган.

Се разбира, таа посочува дека сето тоа е голема глупост и ги поттикнува луѓето „да престанат и да размислуваат пред да направат нешто толку глупаво“.

Не само што овој предизвик е многу глупав, туку може да биде и опасен.

Гинекологот Линколн посочува дека мразот може да се залепи за многу чувствителната кожа на женскиот полов орган, па дури може да се создадат и изгореници. “При отстранување на коцката, може да настане повреда.”

Друг потенцијален проблем е дека водата има различна pH вредност од гениталиите. Па, ако таа вода заврши таму, а ќе заврши веднаш штом ќе се стави коцката, може да ја наруши pH вредноста и да доведе до инфекција.