Кој е најдобар избор за вашата кожа: Солариум, сончање или крема за самопотемнување?

16 јуни, 2020
фгдфгдф


Со доаѓањето на топлите денови, многумина се упатија кон своите омилени плажи и базени. Затегнатата кожа му дава на телото потенок изглед, карактеристиките на лицето исто така доаѓаат до израз. Но, иако сме свесни дека природното сончање е се помалку и помалку здраво, од друга страна, солариумот веќе го има знакот на „карцином на кожата“, па се поставува и прашањето за тоа колку може да бидат добри хемикалиите во производите за самопотемнување на кожата. Сонцето е феноменален начин да се добие дневна доза на витамин Д, но под одредени услови. Би било идеално да се изложите на сонце со очила за сонце, капа и заштитниот фактор од 50 пред единаесет часот наутро и после седумнаесет часот навечер, но тоа, се разбира, не гарантира тен.

Солариумот со години е прогласуван за најлоша опција ако сакаме потемен тен, со оглед дека неговите корисници најчесто го користат до точка на исцрпеност, со што се „уништуваат“ сите потенцијални придобивки. Ако се прашувате дали солариумот ги има воопшто, според истражувањето, солариумот може да биде добар за кожата, но само доколку се користи повремено (кога имаме посебен настан каде сакаме да изгледаме потемнето или како подготовка на кожата за сонцето), но не доколку неговата употреба ја надминува веќе превисоката граница од 10 минути на ден и неколку пати неделно, за време на која не користиме производ со заштитен фактор. Според научните истражувања, солариумите имаат поинтензивно ултравиолетово зрачење од сонцето.

Се разбира, прашањето е што е со производите за самопотемнување? Овие лосиони, масла и серуми обично содржат дихидроксиацетон, кој во комбинација со киселини во нашата кожа доведува до потемнетост на кожата – верувале или не, нешто слично како кога ставате месо на скара и таа ја менува бојата. Но, иако звучи малку застрашувачко, овие промени се случуваат само на површинскиот слој на кожата и можат да наштетат само ако навлезат подлабоко во телото, што наводно не може да се случи. Порталот Miss7 ги праша експертите за совет: дали треба да останеме на природно сонце, да се свртиме кон солариумот или едноставно да купиме залиха на добри производи за самостојни производи? Мислењата се совпаѓаат во повеќето случаи, а експертите се согласуваат за една работа – кожата се сеќава и клучот е во умерени количини.