Ова се знаци дека телото предвремено ви старее: Еве како да ги препознаете и спречите на време!

1 октомври, 2020
86020_starenje_ls

ЗАБАВЕНО ОДИТЕ


Ако го забавите одот кога ќе наполните 40 години, можно е да стареете порано од очекуваното. Пешачењето е најлесно и една од подобрите вежби што можете да ги вежбате, а доколку планирате да ја започнете таа програма, започнете со 5 минути на ден, за да стигнете до 30 минути пешачење. Обидете се да направите 100 чекори во минута и за да ви олеснам, набавете ги вистинските чевли и земете пријател.

Дамки од сонцето

Кафени сончеви дамки често се појавуваат на лицето, рацете и дланките. Тие се вообичаени, особено ако имате над 50 години. Претежно се безопасни и се последица на долгогодишно изложување на сонце. Посетете лекар ако:

Тие се црни

Тие ја менуваат формата

Тој крват

Тие имаат остри рабови.

Нанесете заштита и не поминувајте многу време на сонце за да спречите да се појават.

ПРОБЛЕМИ СО МЕМОРИЈА

Лесните промени во меморијата ја следат стапката на стареење и обично се појавуваат веќе во 40-тите години. Можеби ќе треба да запомните повеќе за тоа каде се клучевите од вашиот автомобил и зошто се качивте во собата. Во повеќето случаи, деменцијата се јавува после 65-та година од животот, и не е нормален дел од стареењето. За да го одржите вашиот мозок здрав:

Јадете здраво

Не избегнувајте друштво

Вежбајте


ИМАТЕ МОДРИНКИ

Ова е честа состојба кај луѓе постари од 60 години. Кожата станува потенка и губи маснотии како што старееме, а крвните садови стануваат кревки, а некои лекови може да предизвикаат преосетливост. Посетете лекар ако:

Често имате големи модринки, особено на градите или на лицето

Тие се појавуваат по земање нов лек.

НЕРЕДОВНИ МЕНСТРУАЦИИ

Кон крајот на 30-тите, менструацијата може да стане неправилна, а тоа е времето на подготовка за менопауза. Во овој период, телото не произведува иста количина на естроген како во младоста, што значи дека менструацијата може да стане помалку обилна и да доаѓа поретко. Ако чувствувате болка во тој период од месецот, посетете лекар.