Шест причини зошто вашата коса се масти многу брзо

5 април, 2020
masna kosa

Мрсната коса е проблем со кој се соочуваат многу жени.

Ова се должи на прекумерното лачње на себум, заштитен слој на корените на косата, на кој може да влијаат одредени навики од живот. Проблемот со мрсна коса може да се реши, а еве и каде грешите.

1. Косата ја миете со врела вода

Не велиме дека треба да ја миете со ладна, но премногу топла вода му штети на скалпот и испраќа сигнал на жлездите за ослободување на уште повеќе маснотии. Најдобро е да ја измиете косата со млака вода.

2. Ја миете косата секој ден

Нема да се ослободите од масната коса ако ја миете секојдневно, всушност тоа само дополнително ќе го стимулира лачењето на маснотиите. Секојдневното миење го суши скалпот, што ја прави косата уште помрсна.

3. Претерувате со регенераторот

Регенераторот треба да се користи внимателно и не треба да се нанесува на скалпот. Доволно е мала количина која ја распределувате на врвовите и потоа добро треба да исплакнете со млака вода.

4. Претерувајте со производи за стилизирање на косата

Производи како лак за коса или гел ќе помогнат во стилизирање и фиксирање на вашата фризура, но поради хемикалиите од нив, вашата коса ќе се масти многу побрзо.

5. Не мијте ја четката

Четката за коса што ја користите секој ден исто така може да биде една од причините за мрсна коса. Ако не го миете редовно, тоа ќе акумулира слоеви нечистотии што остануваат и во косата.

6. Постојано ја допирате косата

Ако простојано ги движите прстите низ косата, треба да ја промените оваа навика што е можно поскоро. Рацете се валкани и често се испотени, па сè на нив останува на косата и ја масти дополнително.