СИТЕ ПРАВИМЕ ГОЛЕМА ГРЕШКА ПРИ МИЕЊЕТО НА КОСАТА! Веднаш престанете да го масирате темето, последиците се СТРАШНИ

1 септември, 2020
коса

Бред Мондо, фризер од Њујорк, ја откри најголемата грешка што повеќето ја прават при миење на косата, а тоа е масирање на скалпот.

Имено, иако многумина уживаат во тоа и ги релаксира, масажата со влажна коса не е добра бидејќи може да доведе до слабеење и опаѓање на косата.

  • Косата лесно се заплеткува кога се мие. Знам дека масирањето на скалпот е добро чувство, но со овие движења само се мешате и уште повеќе ја оштетувате косата. „Кога грубо ќе го масирате скалпот, може да дојде до паѓање“, рече Мондо.

Според него, косата се мие со нанесување шампон и нежно триење на косата и скалпот. Според него, количината на шампон за миење на косата треба да биде со големина на две монети. Еден дел оди наназад, а другиот напред.

Тој додава дека треба да ја миеме косата со млака, а не со ладна вода.

„Заборавете на ладна вода, бидејќи после тоа, косата останува нечиста“, советува Мондо.