Вака би можел да изгледа третиот бран на Короната: Нема да биде важен бројот на ново заразените, но затоа…

24 септември, 2020
коронааааааааааааааа

Ќе биде поважно за оние што го прележаа, еве и зошто

Додека светот сè уште се бори со постојаната пандемија на Корона вирус, научниците предупредуваат дека инфекцијата може да претставува уште една сериозна закана за здравјето на луѓето во форма на „тивок бран“ од невролошки последици што може да ја следат болеста.

Иако специфичните ризици во овој момент остануваат засновани на хипотетички претпоставки, научниците се вистински загрижени. Всушност, сличен долгорочен здравствен ефект беше забележан по пандемијата на шпанскиот грип.

Ние веќе знаеме дека ковид-19 го напаѓа мозокот, предизвикува невролошко оштетување и може да резултира во губење на меморијата. Она што е помалку јасно е како инфекцијата може да доведе до овие симптоми, во која количина и какви можат да бидат долгорочните ефекти.

– Иако научниците сè уште учат како вирусот САРС-КоВ-2 е способен да го нападне мозокот и централниот нервен систем, фактот дека тој стигнува до мозокот е јасен – посочува неврохирургот д-р Кевин Барнам од Институтот Флори во Австралија – Сè што знаеме е дека вирусот може да ги повреди мозочните клетки со потенцијал за невродегенерација да продолжи и по закрепнувањето.

Во една нова студија, Барнам и неговите коавтори сугерираат дека „третиот бран“ на пандемијата на коронавирусите не може да биде зголемување на инфекцијата со коронавирус, туку последователно зголемување на Паркинсоновата болест што може да се активира како имунолошки одговор на вирусот.

Слична работа се случи по пандемијата на шпанскиот грип во 1918 година, кога форма на енцефалитис поврзана со грип го зголеми ризикот од Паркинсон за два до три пати.

Иако истражувачите признаваат дека во моментов нема доволно податоци за да се квантифицира зголемениот ризик од развој на Паркинсонова болест кај оние што го победиле ковидот, тие сугерираат дека најдобриот начин да се идентификува рано е долгорочен скрининг на пациенти по закрепнување, или континуирано следење на невролошкото здравје.