Ваквото однесување на децата може да биде знак на посериозни проблеми!

15 септември, 2020
dreamstime-xxl-127769283-1

Сите деца ги кршат правилата. Повеќето детски каприци и зло се природен процес на учење. Сепак, постојат моменти кога навидум безопасно однесување на детето може да значи нешто посериозно

Овие пет ситуации бараат внимание.

1. Пребирливи се околу храната

Децата често се пребирливи во изборот на храна и одлучно одбиваат да јадат одредена храна. Ова може да биде знак дека вашето дете има емоционални проблеми. Научниците откриле дека многу пребирливите деца се дијагностицираат со депресија почесто од децата кои јадат сè.

2.  Чувствителни се околу облеката

Тие може да одбијат да носат некои предмети, но нема да сакаат да ги соблечат другите, дури и ако се искинати. Во исто време, детето не се грижи за времето и можеби ќе сака да стави капа во текот на летото или да носи маица во зима. Многу родители сметаат дека ова се едноставни каприци. И иако ова е чест случај, тоа исто така може да биде знак на зголемена анксиозност.

3. Користат уреди почесто од вообичаено

Многу деца сакаат да играат игри на своите паметни телефони или компјутери, но децата со анксиозност можат да поминат повеќе време пред екранот. Научниците откриле дека зависноста од уреди може да биде знак на зголемена анксиозност и стрес. Ако некое дете помине многу време на својот паметен телефон, веројатно се плаши дека ќе пропушти важен настан или порака.

4. Молат се за нови играчки

Многу родители биле во ситуации кога детето ги моли да им купи нешто додека плаче. Се верува дека сите деца ја поминуваат оваа фаза, но според психологот Људмила Петрановска, тоа не е сосема точно. Детето обично не се грижи за работи што му недостасуваат во животот сè до тинејџерските години. Нивниот свет е полн со сè што им треба.

Меѓутоа, ако родителите често се караат околу своите финансии во присуство на детето или го обвинуваат детето за трошоците, ова може да развие свет на лишување кај детето. Во овој случај, детето мисли дека светот е место каде нешто секогаш недостасува и мора да работи напорно за да ги заврши работите. Затоа децата кои го имаат овој недостаток секогаш молат за нови играчки, дури и за оние што не им се потребни. Тие само сакаат да видат дали родителите можат да се грижат за нив.

5. Тие постојано бараат нови информации

Според психолозите, ако детето постојано бара информации на Интернет, ги следи вестите и поставува повеќе прашања од вообичаеното, тоа може да биде знак на зголемена вознемиреност. Ако сметате дека вашето дете станало многу пољубопитно и поставува прашања од типот: „Што ќе се случи ако започне земјотрес?“, Обидете се внимателно да откриете што го мачи и кажете му дека сте подготвени да го сослушате и да му помогнете, пренесува Bright Side