Важни лекции за живот од познат психолог: Луксузот не е да имате многу пари, туку да се разбудите со насмевка!

2 мај, 2020
поуцно

“Во животот, сите наметнуваат некои правила по кои наводно треба да живееме. Вистината е далеку од тоа, животот е таков како ние го го дизајнираме. Единствениот диригент во вашиот живот се вие и никој друг”, ја започнува приказната психологот Мери Хејл.

Повеќето од нас ги донесуваат овие правила, цврсто се придржуваат кон нив и на крајот жалат за работите што ги пропуштивме и не ги уживавме, и можевме да ги имаме, само ако бевме малку поштедливи.

Повеќето од нас ги усвојуваат овие правила, цврсто се придржуваме до нив, и на крај жалиме за работите што ги пропуштивме и не ги уживавме, а можевме да ги сториме, само да бевме малку похрабри.

Луксузот се смета се што е материјално, поради што целиот живот го поминуваме во потрага по пари, губејќи од видот една голема вистина, најголемиот луксуз во животот не е скап стан и аскап автомобил, туку можност за живеење на нашите животи според нашите сопствени правила и начинот на кој ни одговара.

Луксузот не е ниту шминка, ниту ресторани, ниту високи потпетици. Вистинскиот луксуз е да живеете онака како што сакате. Во удобни чизми и боја на кармин што ви се допаѓа или воопшто без шминка. Јадете она што го сакате, дружете се со некој кој ви е убав, бидете заедно од љубов, а не од чувство за должност.