ВНИМАНИЕ: Затворајте го капакот од WC школката, го спречува ширењето на коронавирусот

19 јуни, 2020
wc

Во новиот истражувачки труд објавен под името „Физика на флуиди“, научниците тврдат дека вирусот – исто така познат како САРС-КоВ-2 – може да се шири преку „тоалетните школки“.

Симулациите спроведени од истражувачите покажаа дека по извршената нужда, пуштањето на вода создава „турбуленција“ во чинијата и ги активираат капките што можат да се искачат повеќе од 3 стапки. Овие капки можат да бидат аеросолизирани во воздухот и да останат за краток временски период или да слетаат на други површини во бањата.

Доказите покажуваат дека САРС-КоВ-2 може да се најде кај некои пациенти во нивниот измет. Досегашните истражувања исто така покажаа дека вирусот може да опстане во ве-це школките до неколку недели, откако едно лице ќе се опорави од КОВИД-19. Но, сè уште не е познато „дали вирусот што се наоѓа во изметот може да предизвика заболување, според Центрите за контрола и превенција на болести.

Со тоа се наведува дека истражувачите забележуваат дека треба да се преземат дополнителни дезифекциски мерки на претпазливост во бањата, за време на пандемијата – особено ако го споделувате со другите.