Внимавајте што и како зборувате: Научниците докажаа дека бојата на гласот ни се менува доколку сме заљубени или доколку изневеруваме!

19 септември, 2020
глас

Дали некогаш сте забележале дека вашиот глас станува поинаков кога зборувате со некој што го сакате?

Одеднаш е помеко, послатко, честопати пискливо, надвор од контрола.

Американски научници утврдиле дека нашиот тоналност се менува кога некој нè привлекува, но исто така е утврдено дека ние самите честопати се обидуваме да утврдиме дали таа личност ја сакаме врз основа на нечија боја на глас.


Научниците тврдат дека промените најчесто се случуваат додека сме на телефон, пренесува порталот Хафпост. Според резултатите од студијата спроведена од Универзитетот Олбрајт во Пенсилванија, гласовите на жените стануваат се подлабоки кога се во друштво на потенцијална партнерка, додека мажите во такви ситуации имаат повисок глас.

Психолозите кои работеле на ова истражување веруваат дека промените во бојата на гласот можат да го откријат и неверството на партнерот.

За време на истражувањето беа анализирани промените во гласот на учесниците во студијата за време на телефонски разговори со лица од спротивниот пол кои ги привлекуваат, како и разговори со пријатели од ист пол. Како задача, тие мораа да ги започнат разговорите со „Здраво, како си?“, „Што правиш?“, Како и слични прашања што обично ги поставуваме за време на вообичаените разговори.

После тоа, 80 лица ги слушаа снимките од разговорот, оценувајќи го сексапилот, задоволството, но и степенот на интерес, само врз основа на гласот. Резултатот беше дека беше мошне јасно да се процени дали испитаниците разговарале со пријатели или луѓе што им се допаѓале.