ЗАШТИТНИТЕ МАСКИ И ФИЗИЧКАТА ДИСТАНЦА БЕЗ УСПЕХ ВО БОРБАТА ПРОТИВ КОРОНА ВИРУСОТ? Научните откритија го шокираа светот!

5 декември, 2020
корона

Сепак, ова истражување не открива дека овие мутации го направиле вирусот посмртоносен или го смениле клиничкиот исход на болеста.

Научниците во Хјустон оваа среда објавија студија за повеќе од 5.000 генетски низи на коронавирусот, што откри континуирано ширење на мутацијата на вирусот, од кои едната може да го направи уште позаразна.

Сепак, ова истражување не открива дека овие мутации го направиле вирусот посмртоносен или го смениле клиничкиот исход на болеста. Сите вируси имаат генетски мутации, а повеќето се незначителни, тврдат научниците.

Корона вирусите како САРС-CoV-2 се релативно стабилни како што се развива вирусот, бидејќи имаат механизам за корекција кога се реплицираат. Сепак, секоја мутација е ризик, а ширењето на Ковид-19 низ целиот свет значи дека вирусот има многу можности да се промени на проблематичен начин, покажува студијата на авторот Џејмс  Масер од болницата „Хјустон Методист“.

Новата студија, која сè уште не е разгледана, е убедливо најголемата единечна агрегација на генетски низи на вирусот во Америка. Единствената голема серија низи во светот беше објавена на почетокот на септември од страна на научници од Велика Британија и тие дојдоа до идентичен заклучок – мутација која ја менува структурата на „шилестиот протеин“ на површината на вирусот е веројатно одговорна за брзото ширење на тој посебен вид.

Дејвид Моренс, вирусолог од Националниот институт за алергија и заразни болести на САД, изјави по прегледувањето на студијата дека постои голема можност вирусот, движејќи се низ светската популација, да стане заразен со текот на времето и да влијае на нашата способност за контрола пандемски.

– Ова е една студија и не можеме да претеруваме во заклучоците само врз основа на тоа, но укажува на тоа дека вирусот може да престане да реагира на нашите обиди да го спречиме, како што е носење маска или физичко растојание, со случајни мутации – додаде Моренс.

– Носење маски, миење раце, сето тоа е пречка за ширење, но како што вирусот станува сè позаразен, статистички е подобро да се заобиколат тие бариери – рече тој.

Сето ова може да влијае на развојот на вакцината. Бидејќи луѓето стекнуваат имунитет, без оглед дали се од инфекција од минатото или вакцина, вирусот може да биде под селективен притисок за да се избегне имунолошки одговор на човекот.

– Иако тоа сè уште не го знаеме, сосема е можно овој вирус на корона, кога нашиот имунитет на ниво на популација ќе стане доволно висок, да најде начин да го заобиколи нашиот имунитет. Ако се случеше тоа, ќе бевме во иста ситуација како и со грипот. Ќе мора постојано да бркаме како се менува вирусот и како мутира и соодветно да ја менуваме формулата за вакцини – заклучи Дејвид Моренс, инаку заменик главен американски експерт за борба против вирусот корона – Ентони Фаучи.