Борба против кокал: 6 вежби за болки во нозете (ВИДЕО)

10 јуни, 2020
noze

Непријатната болка во нозете понекогаш може да се отстрани со неинвазивни методи

Кокалчињата можат слободно да се сметаат за болест од модерното време, а нивната почеста појава е последица на најчестото „ропство“ на модата на тесни чевли со високи потпетици. Сепак, покрај обувките, постојат и други причини за нивно појавување, како што се наследни фактори, артритис, итн.

Луѓето кои имаат вакви проблеми, среќни го пречекуваат потопло време, затоа што можат да носат отворени чевли кои не притискаат на болните места.

Проблемот е одложен до есен, односно постудени денови, кога сè станува многу понепријатно.

Некои истражувања покажаа дека жените оболуваат петнаесет пати почесто од мажите. Исто така, студиите покажуваат дека, на пример, Јапонците до средината на 1970-тите, кога не се носеле „западни“ чевли масовно (во тоа време се носеле некакви кломпи), воопшто немале проблеми со ова, додека денес нивната фреквенција е иста како и другите земји.

Во принцип, третманот на оваа исклучително непријатна состојба може да се подели во две големи групи:

-Неоперативно лекување

-Оперативен (хируршки) третман

Оперативниот пристап се презема кога болеста напредувала до таков степен што го отежнува нормалниот живот. Оваа операција е поризична бидејќи постои голема шанса за инфекција.

Од друга страна, неоперативните методи вклучуваат помагала, мелеми, специјални влошки и вежби. Тие можат да ја подобрат состојбата на нозете, но за какви било подолгорочни резултати, треба да ги промените навиките, чевли и да бидете упорни во вашите методи.

Овие 6 вежби, можете да ги правите секој ден и неколку пати на ден. Тие дефинитивно можат да помогнат и да ја ослободат болката во нозете.

ПОГЛЕДНЕТЕ ГО ВИДЕОТО СО ВЕЖБИ: