Дали честата дезинфекцијата на рацете може да биде штетна?

5 јуни, 2020
kelly-sikkema-iHYs3h94MNE-unsplash-1200x800

Среде пандемијата на коронавирус, низ кои поминувме, сите прават дополнителни напори да ја задржат оддалеченоста од другите, да избегнуваат да го допираат лицето и да ги одржуваат чисти рацете. За многумина, ова значи (премногу) честа употреба на средства за дезинфекција на рацете. Но, дали прекумерната хигиена може да создаде контра-ефект и да ја влоши состојбата на вашиот имунитет? Д-р Ен Лиу се обиде да даде одговор на ова прашање.

Лиу вели дека во ситуација кога целиот свет се нашол, не се појавуваат непријатности со премногу честото миење и дезинфицирање на вашите раце.

„Нема научна основа да се размислува како средствата за чистење на рацете или сапуните можат да влијаат на нечиј имунолошки систем или да влијаат на отпорноста на бактерии“, вели таа.

Всушност, Центрите за контрола и спречување на болести (ЦДЦ) препорачуваат, кога сапун и вода не ви се достапни, редовно користите рачни канализатори со најмалку 60 проценти алкохол.

„Употребата на канализатори за рачни раце врз основа на алкохол не предизвикува отпорност на антибиотици. Чистачите засновани на алкохол ги убиваат бактериите брзо и на поразличен начин од антибиотиците. „Нема шанси бактериите да се прилагодат или да развијат отпор“, посочува ЦДЦ.

Но, постои начин бактериите да навлезат во вашето тело и покрај честата дезинфекција, според Женското здравје.

„Сум видел дека кај некои луѓе премногу често миењето и дезинфицирањето на рацете предизвикува сува, испукана кожа и дека можат да предиспонираат бактериите да навлезат во кожата“, вели д-р. Лиу и додава: „Но, ако бариерата на кожата е непроменета, тоа не треба да претставува проблем“.