Дали вашето срце го сака кафето?

23 април, 2020
unnamed

Колку пати стего  пиеле вашето попладневно кафе и се прашувавте – дали ова е моја четврта или петта чаша денес? Ново австралиско истражување има одговор за вас …

Ген за кафе

Новата научна студија, објавена во американскиот журнал за клиничка исхрана, тврди дека шест или повеќе шолји кафе на ден може да го зголемат ризикот од срцеви заболувања и до 22 проценти.

Истражувачите од Универзитетот во Јужна Австралија анализирале здравствени досиеја и облици на јадење, пријавени од 347.077 учесници во студијата на возраст меѓу 37 и 73 години. Тие исто така бараа кој учесник имал специфичен варијабилен ген наречен CYP1A2, кој им овозможува на луѓето да го метаболизираат кофеинот побрзо од оние кои го немаат тој ген.

Студијата покажа дека луѓето кои рекле дека пиеле по шест или повеќе шолји кафе на ден, имаат 22 проценти поголема веројатност да имаат кардиоваскуларни заболувања во споредба со оние кои пиеле една до две чаши на ден. Исто така е заклучено дека оваа поврзаност е независна од генскиот систем. Со други зборови, не е безбедно за луѓето да го метаболизираат кофеинот.

Секој има своја граница

Авторите на студијата веруваат дека големи количини можат да бидат поврзани со проблеми со срцето затоа што големи количини на кофеин може да предизвикаат висок крвен притисок, фактор на ризик за нарушувања на срцето и циркулаторната состојба. Според Светската здравствена организација, кардиоваскуларните заболувања се водечка причина за смрт во целиот свет, а исто така е една од причините што е најлесно спречена.

„Повеќето луѓе ќе се согласат дека ако пиете многу кафе, ќе бидете нервозни и раздразливи“, вели ко-авторката на студијата Елина Хиппанен, директорка на австралискиот центар за прецизно здравје. „Ова е затоа што кофеинот му помага на телото да функционира побрзо и помоќно, но исто така сигнализира кога ќе ја достигнете вашата граница“.

Не е неопходно целосно да се откажете од кафето

Тоа не значи дека секое кафе е лошо за срцето. Покрај тоа, истражувачите откриле дека оние кои воопшто не пиеле кафе и оние кои пиеле кафе без кофеин исто така имаат повисоко ниво на срцеви заболувања (11 и 7 проценти, соодветно) од оние кои пиеле една до две шолји кафе на ден.